Monday, March 31, 2014

Картофени мъфини със сирене и микс от свежи подправки

Картофки, подправки, сиренце, масло и мляко под формата на мъфин…С аромата на див чесън, свежа мащерка, копър и зелен лук...



Това е. Ваканцията свърши. Официално. След почти цяла година, изпълнена с пътувания, приключения, партита, обиколки на Европа и България, работата започна да си иска своето. Последните седмици пак ми се иска да се клонирам, за да мога да огрея навсякъде. Мразя да отказвам, а вече се налага. Ето, снощи отказах най-интересната оферта за работа от сума ти време насам. Ама какво да направя, като всички искат да се обучават между 17:00 и 19:30 през седмицата?! Явно наистина решението е в клонирането, особено след като така и не ми върви в опитите да си припомня как се кара, та евентуално да се придвижвам бързо от едно място до друго. Не че трафикът в София ще ми позволи, ама нейсе, то човек винаги трябва да се опита.
Като заговорихме за опити, въпросните Картофени мъфини със сирене и микс от свежи подправки се получиха както трябва едва от третия път, което си е чиста проба провал за импровизатор в кухнята като мене. Преди това имаше един особено неуспешен опит, включващ оризово брашно, и друг, не чак толкова неуспешен, когато не искаха да се отлепят от формичките.

Всичко тръгна от една връзка пресен див чесън, купен от Женския пазар, и желанието ми да направя мъфини само с картофи, без брашно. Картофите предоставят огромно поле за развихряне в кухнята. Общо-взето стават за всичко – супи, салати, мусака, гарнитури, пюре, пържени, варени, печени, сотирани… А чесънът е винаги перфектната добавка – ароматен и свеж. Дивият чесън не е толкова лютив, както обикновения, и има по-деликатен аромат (ще рече – не вони така ужасно и няма нужда после да избягвате срещи с други хора). Продава се по пазарите и в по-големите супермаркети. Издържа в хладилника около седмица, а ако искате да го ползвате по-дълго време, може да го замразите.

От горе надолу на снимката: прясна мащерка, свеж копър, пресен див чесън

Та тези Картофени мъфини се опират на философията на суфлето – разбиваме белтъците, за да придадем обем и пухкавост. Не е толкова сложно, колкото може би изглежда на пръв поглед. Аз ползвам само един кухненски уред – пасатор, който има приставка за разбиване на яйца, а целият процес от беленето на картофите до захапването на първия мъфин ми отнема около час и четвърт.

Ето и рецептата:
Вземаме:
500 гр. картофи
2 яйца
60 мл. прясно мляко
50 гр. масло
100 гр. натрошено бяло сирене
микс от свежи подправки – 3-4 стръка див чесън, 2-3 стръка мащерка, 1/4 връзка копър, стрък пресен лук
сол (по желание), черен пипер, индийско орехче
2-3 с.л. разтопено масло и 3-4 с.л. галета за намазване и поръсване на формичките



Правим:
1.      Обелваме и нарязваме картофите на дребни кубчета, за да се сварят по-бързо. Поставяме в тенджера и добавяме вода, колкото едва да ги покрие. Слагаме ги на котлона и варим около 15 мин., докато започнат да се разпадат лесно, когато ги набодем с вилица*.
2.      Включваме фурната да се загрява на 200оС (180 оС с вентилатор). Приготвяме 12-15 силиконови формички за мъфини (моите мъфини станаха 15, но белтъците на яйцата бяха много големи, което направи самата смес повече като обем). Намазваме формичките с помощта на четка с разтопено масло и поръсваме с галета, за да не залепва.
3.      Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците прибираме в хладилника, а жълтъците разбиваме с вилица и смесваме с прясното мляко.
4.      Накълцваме свежите подправки и отделяме около 1/4 настрана, за да поръсим с тях мъфините при сервиране.  Натрошаваме сиренето.
5.      Картофите вече трябва да са готови. Махаме ги от котлона и изцеждаме водата с помощта на капака (и да остане малко, не  е фатално).
6.      Добавяме в тенджерката маслото, щипка индийско орехче и щипка черен пипер (ако сиренето ви е по-безсолно, може да добавите и щипка сол; аз лично не добавям сол). С помощта на пасатор правим картофите на гладко пюре. Когато вече няма бучки, добавяме на няколко части сместа от мляко и жълтъци, като пасираме още малко, докато всичко се смеси добре.
7.      Прибавяме натрошеното сирене и сместа от накълцани свежи подправки към картофеното пюре.
8.      Изваждаме белтъците от хладилника, прибавяме им щипка сол и с помощта на миксер или тел за разбиване на яйца (аз ползвах приставката за разбиване на пасатора) ги разбиваме на сняг.  
9.      Слагаме 2-3 с.л. от разбитите белтъци в картофеното пюре и разбъркваме внимателно, за да разредим сместа. След това прибавяме останалите белтъци и бъркаме, като „загръщаме“ сместа с лъжицата, за да запазим колкото се може повече въздух в нея. Десетина разбърквания са абсолютно достатъчни – не прекалявайте.
10.   С помощта на лъжица изсипваме от сместа във формичките за мъфини, като ги пълним до горе.
11.   Печем на 200оС в долния край на фурната около 25 мин., докато придобият златисто-кафеникава коричка.



Сервираме мъфините топли, току-що извадени от фурната и поръсени с останалите свежи подправки. Перфектният акомпанимент за тях е някаква традиционна българска разядка** на основата на сирене или извара. Разчупвате мъфина, мажете с разядката и захапвате!
Картофки, подправки, сиренце, масло и мляко под формата на мъфин… Всички ги обичат – дори болните хора вкъщи и малките деца.  Още ми е пред очите малката ръчичка на А., която се протяга, сграбчва с четиринадесетмесечните си пръстчета цял мъфин и се опитва да го напъха в устата си. Жалко, че не можах да я снимам, щеше да е най-добрата реклама на света! J



*Трик за по-бързо варене на картофи: Ако имате електрически чайник, загрейте вода в него и залейте картофите с вече врящата вода, когато ги слагате на горещия вече котлон. Водата завира в електрически чайник за секунди, а на котлона за това трябват около 3-4 минути.

** По последна информация, вместо „разядка“ сега е модерно да се казва „дип“. Oh, well…

No comments:

Post a Comment