Картофки, подправки, сиренце, масло и мляко под формата на мъфин…С аромата на див чесън, свежа мащерка, копър и зелен лук...
Това е. Ваканцията свърши. Официално. След почти цяла година, изпълнена с пътувания,
приключения, партита, обиколки на Европа и България, работата започна да си
иска своето. Последните седмици пак ми се иска да се клонирам, за да мога да
огрея навсякъде. Мразя да отказвам, а вече се налага. Ето, снощи отказах най-интересната
оферта за работа от сума ти време насам. Ама какво да направя, като всички
искат да се обучават между 17:00 и 19:30 през седмицата?! Явно наистина
решението е в клонирането, особено след като така и не ми върви в опитите да си
припомня как се кара, та евентуално да се придвижвам бързо от едно място до
друго. Не че трафикът в София ще ми позволи, ама нейсе, то човек винаги трябва
да се опита.
Като заговорихме за
опити, въпросните Картофени мъфини със сирене и микс от свежи подправки се получиха както трябва едва от третия
път, което си е чиста проба провал за импровизатор в кухнята като мене. Преди това
имаше един особено неуспешен опит, включващ оризово брашно, и друг, не чак
толкова неуспешен, когато не искаха да се отлепят от формичките.
Всичко тръгна от една
връзка пресен див чесън, купен от Женския пазар, и желанието ми да направя
мъфини само с картофи, без брашно. Картофите предоставят огромно поле за
развихряне в кухнята. Общо-взето стават за всичко – супи, салати, мусака,
гарнитури, пюре, пържени, варени, печени, сотирани… А чесънът е винаги
перфектната добавка – ароматен и свеж. Дивият чесън не е толкова лютив, както
обикновения, и има по-деликатен аромат (ще рече – не вони така ужасно и няма
нужда после да избягвате срещи с други хора). Продава се по пазарите и в
по-големите супермаркети. Издържа в хладилника около седмица, а ако искате да
го ползвате по-дълго време, може да го замразите.
От горе надолу на снимката: прясна мащерка, свеж копър, пресен див чесън |
Та тези Картофени мъфини
се опират на философията на суфлето – разбиваме белтъците, за да придадем обем
и пухкавост. Не е толкова сложно, колкото може би изглежда на пръв поглед. Аз ползвам
само един кухненски уред – пасатор, който има приставка за разбиване на яйца, а
целият процес от беленето на картофите до захапването на първия мъфин ми отнема
около час и четвърт.
Ето и рецептата:
Вземаме:
500 гр. картофи
2 яйца
60 мл. прясно мляко
50 гр. масло
100 гр. натрошено бяло
сирене
микс от свежи подправки –
3-4 стръка див чесън, 2-3 стръка мащерка, 1/4 връзка копър, стрък пресен лук
сол (по желание), черен
пипер, индийско орехче
2-3 с.л. разтопено масло
и 3-4 с.л. галета за намазване и поръсване на формичките
Правим:
1.
Обелваме и
нарязваме картофите на дребни кубчета, за да се сварят по-бързо. Поставяме в
тенджера и добавяме вода, колкото едва да ги покрие. Слагаме ги на котлона и
варим около 15 мин., докато започнат да се разпадат лесно, когато ги набодем с
вилица*.
2.
Включваме фурната
да се загрява на 200оС (180 оС с вентилатор). Приготвяме 12-15
силиконови формички за мъфини (моите мъфини станаха 15, но белтъците на яйцата
бяха много големи, което направи самата смес повече като обем). Намазваме формичките
с помощта на четка с разтопено масло и поръсваме с галета, за да не залепва.
3.
Разделяме жълтъците
от белтъците. Белтъците прибираме в хладилника, а жълтъците разбиваме с вилица
и смесваме с прясното мляко.
4.
Накълцваме свежите
подправки и отделяме около 1/4 настрана, за да поръсим с тях мъфините при
сервиране. Натрошаваме сиренето.
5.
Картофите вече
трябва да са готови. Махаме ги от котлона и изцеждаме водата с помощта на
капака (и да остане малко, не е фатално).
6.
Добавяме в
тенджерката маслото, щипка индийско орехче и щипка черен пипер (ако сиренето ви
е по-безсолно, може да добавите и щипка сол; аз лично не добавям сол). С помощта
на пасатор правим картофите на гладко пюре. Когато вече няма бучки, добавяме на
няколко части сместа от мляко и жълтъци, като пасираме още малко, докато всичко
се смеси добре.
7.
Прибавяме натрошеното
сирене и сместа от накълцани свежи подправки към картофеното пюре.
8.
Изваждаме белтъците
от хладилника, прибавяме им щипка сол и с помощта на миксер или тел за
разбиване на яйца (аз ползвах приставката за разбиване на пасатора) ги
разбиваме на сняг.
9.
Слагаме 2-3
с.л. от разбитите белтъци в картофеното пюре и разбъркваме внимателно, за да
разредим сместа. След това прибавяме останалите белтъци и бъркаме, като „загръщаме“
сместа с лъжицата, за да запазим колкото се може повече въздух в нея. Десетина разбърквания
са абсолютно достатъчни – не прекалявайте.
10.
С помощта на
лъжица изсипваме от сместа във формичките за мъфини, като ги пълним до горе.
11.
Печем на 200оС
в долния край на фурната около 25 мин., докато придобият златисто-кафеникава
коричка.
Сервираме мъфините топли,
току-що извадени от фурната и поръсени с останалите свежи подправки. Перфектният
акомпанимент за тях е някаква традиционна българска разядка** на основата на
сирене или извара. Разчупвате мъфина, мажете с разядката и захапвате!
Картофки, подправки,
сиренце, масло и мляко под формата на мъфин… Всички ги обичат – дори болните хора
вкъщи и малките деца. Още ми е пред
очите малката ръчичка на А., която се протяга, сграбчва с
четиринадесетмесечните си пръстчета цял мъфин и се опитва да го напъха в устата
си. Жалко, че не можах да я снимам, щеше да е най-добрата реклама на света! J
*Трик за по-бързо варене
на картофи: Ако имате електрически чайник, загрейте вода в него и залейте
картофите с вече врящата вода, когато ги слагате на горещия вече котлон. Водата
завира в електрически чайник за секунди, а на котлона за това трябват около 3-4
минути.
** По последна
информация, вместо „разядка“ сега е модерно да се казва „дип“. Oh, well…
No comments:
Post a Comment