Wednesday, January 29, 2014

Мини суфленца с кашкавал

 Тези прекрасни мини суфленца с ароматен кашкавал могат да се сервират като предястие или самостоятелно като лека, вкусна вечеря.


Ако не съм го казвала вече, да си го кажа пак – вкъщи обичаме сирене. Не, поправка, обожаваме сирене. Бяло, синьо, зелено, българско, английско, френско, гръцко, чедър, кашкавал, маасдам… Независимо какво се яде, на масата винаги трябва да има сирене, в резултат на което се получават малко странни комбинации от рода на „леща със сирене“ и „зелеви сарми с кайма и сирене“. От достоверни източници знам, че единствената комбинация със сирене, която наистина не става за ядене, е шоколад със сирене.
Ето затова от няколко дни ми се върти в главата нещо със сирене. За вечеря. Нещо, което не съм правила преди. Нещо леко. И все пак питателно. Без тесто, без месо, без пържене и за предпочитане да става бързо. Нещо, което не съм правила досега…
Суфле!!!

И ето, днес е денят за суфле. След като прекарах около половин час в търсене на подходяща рецепта, се оказа, че основната рецепта за суфле така или иначе си е една и съща, а всеки си я адаптира по удобен начин. Така направих и аз. Резултатът беше побългарено суфле – с кашкавал.
Тъй като нямах форма за суфле (с по-малък диаметър и по-високи стени), реших да го направя в силиконовите формички за мъфини. И да си имам много малки, сладки суфленца с кашкавал, които да хапнем, докато гледаме „Шерлок“. Разбира се, същата смес става и за голямо суфле, само трябва да увеличите времето за печене до около 35 мин.
Бях изненадана колко добре се получиха суфленцата, а най-приятното от всичко беше страхотната, топла миризма на леко запечен кашкавал, която се носеше из кухнята. Ммм….
Впрочем, суфлетата така или иначе спадат, след като се извадят от фурната, тъй като горещият въздух вътре е това, което ги кара да бухнат така прекрасно. Именно затова трябва да се сервират веднага, щом се опекат и докато са още топли-топли. Ако все пак се налага да изчакате малко, не ги вадете от фурната и не отваряйте вратата й, докато не стане време за сервиране.

Мини суфленца с кашкавал

Вземаме:


4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
200 гр. кашкавал, настърган
3 с.л. масло + още малко за намазване на формичките
3 с.л. оризово брашно (може и обикновено) + още малко за поръсване на формичките
1 1/3 ч.ч. (около 300 мл.) прясно мляко, горещо
сол, черен пипер
настърган пармезан за поръсване


Правим:



1.      Загряваме предварително фурната на 200оС и поставяме вътре голяма, плоска тава. Намазваме с разтопено масло и поръсваме с брашно 15 силиконови формички за мъфини.
2.      В касерола разтопяваме маслото, прибавяме 3 с.л. брашно и бъркаме енергично около минута на слаб огън, за да не загори.
3.      Изливаме в касеролата горещото мляко и продължаваме да бъркаме, докато сместа заври.
4.      Сваляме от котлона и подправяме със малко сол и черен пипер. Прибавяме жълтъците един по един, като разбъркваме добре след всеки, докато се усвои в сместа. Накрая прибавяме настъргания кашкавал и бъркаме, докато се разтопи, а сместа стане еднородна.
5.      В отделна купа разбиваме с миксер белтъците с щипка сол, докато станат на сняг и образуват твърди връхчета.



6.      Изсипваме около 1/3 от белтъчната смес в касеролата с основното тесто и разбъркваме, за да се поразреди сместа. После изсипваме остатъка от белтъците и много внимателно, с въртеливи движения разбъркваме, за да остане сместа пухкава.
7.      Изваждаме сгорещената тава от фурната, поставяме силиконовите формички на нея и разпределяме сместа, като пълним всяка формичка около 2/3 от обема й.
8.      Печем на 200оС 15-18 мин., докато суфлетата станат златисти. Поръсваме с малко настърган пармезан и сервираме веднага.



Тези прекрасни, златисти суфлета с изкусителен аромат на кашкавал могат да се сервират като предястие или самостоятелно като чудесна, лека вечеря. Вървят изключително добре с чаша изстудено бяло вино.




No comments:

Post a Comment