Малко размисли за
романтиката, пътуванията и пренасянето в чужди земи с помощта на шоколадов тарт
с аромат на тъмна захар и уиски…
Може би си мислите, че
знаете какво е романтика. В главата ви вероятно се въртят червени рози,
разговори на свещи, разходки в летни вечери и вино. Грешите. Това изобщо не се
и класира за романтика. Сега ще ви обясня какво е романтика. Романтика е да се ровите
в Интернет до малките часове на нощта в търсене на най-добрите оферти за
самолетни билети, докато половинката ви спи трети сън в другата стая. Романтика
е да купите въпросните самолетни билети. Романтика е на следващата сутрин да я
събудите с думите: „Скъпа, ставай и си приготвяй багажа. След два часа летим за
Милано/Рим/Париж/Малдивите.“
Ето това е романтика. При
това е и истинска история. За жалост, не се е случила на мен, но на няколко
пъти имах удоволствието да слушам за успешното изпълнение на този пъклен план
от човека, който го беше замислил. Мдааа...
Пътуването, самолетите,
вълнението, Iron Maiden в слушалките (защото малко ме е страх от летене и единственият начин да се
успокоя е да си представям, че Брус кара самолета), багажът, паспортите, другият
въздух някъде другаде – нищо не може да се сравни с тези изживявания! Добре, че
си блокирах Виза Електрона без да искам, че досега щях да съм се депресирала
три пъти от липсата на планове за по-сериозни дестинации в близко бъдеще и щях
да съм купила билети за… някъде. Където и да е.
Пътуването разширява
хоризонтите. И чрез опознаването на други култури опознаваш сам себе си. Да не
говорим, че си почиваш от ежедневните простотии, скуката и безнадежността,
властваща навсякъде. Ама това е друга тема.
И тъй като очевидно не
мога магически да хвръкна към непознати хоризонти, реших да се пренеса
метафорично във Франция с помощта на Tartе au Chocolat – шоколадов тарт. Общо-взето по своята същност тарт
представлява сладкиш с основа от маслено тесто и плънка от различни плодове,
шоколад или крем. В моя случай имаше доста шоколад, уиски и романтична украса - ей, тъй, за разкош.
Ето и рецептата:
Вземаме:
За тестото:
1 1/4 ч.ч. (160 гр.) брашно
3 с.л. захар Мусковадо
1/2 ч.л. сол
7 с.л. (100 гр.) масло
3 с.л. уиски
За шоколадовия пълнеж:
1 1/4 ч.ч. (около 300 мл.)
течна животинска сметана (продават в Била в опаковки от 200 мл.)
225 гр. тъмен шоколад,
начупен на парченца
ванилия
2 яйца
2 с.л. уиски
Правим:
За основата от маслено
тесто:
1.
В средна по
големина купа слагаме заедно захарта, маслото, брашното и солта и с помощта на
вилица размачкваме и смесваме добре, докато заприлича на средни по големина
трохи от маслено тесто.
2.
Поръсваме уискито
върху сместа и оформяме тестото на топка – не трябва да се рони, но не трябва и
да е прекалено лепкаво. Ако е твърде сухо и не се задържа на топка, сложете още
мъничко уиски или вода. Ако е прекалено лепкаво, поръсете още малко брашно.
3.
Оформяме тестото
на топка, сплескваме леко, за да заприлича на малък диск, увиваме в домакинско
фолио и оставяме в хладилника да си почине (от 30 мин. до няколко часа).
4.
Загряваме фурната
на 180оС и приготвяме тавичка за пай или форма за торта със свалящо
се дъно.
5.
Разточваме
тестото внимателно върху работната повърхност, а после го прехвърляме в
тавичката – трябва да покрие дъното и да има 2-3 см. височина по стените на
формата. застиламе отгоре хартия за печене и изсипваме някаква тежест, за да не
се надигне тестото при печенето – аз използвах декоративни камъчета, иначе може
боб, леща или специални керамични зърна за печене.
6.
Печем 15
мин., след което махаме тежестите и хартията и връщаме във фурната за още 5
мин. Изваждаме основата и я оставяме да изстине във формата.
За шоколадовия крем:
1.
В касерола
загряваме сметаната, докато почти заври. Махаме от котлона и прибавяме начупения
шоколад и ванилията. Разбъркваме внимателно, докато сместа стане гладка, а
шоколадът е напълно разтопен.
2.
Разбиваме яйцата
в малка купичка и прехвърляме при тях малко от горещата шоколадова смес, за да
ги темперираме и да не се пресекат. Разбъркваме, а после изливаме яйчената смес
в касеролата при останалата шоколадова смес. Накрая прибавяме и уискито. Кремът
трябва да бъде гладък, лъскав и ухаещ на шоколад.
3.
Изливаме крема
върху основата за тарта, връщаме във фурната и печем 18-25 мин., докато
пълнежът стегне по краищата, но остане леко кремообразен в средата.
4.
Оставяме тарта
да се охлади около половин час, след което махаме стените на формата и го
поставяме в хладилника, докато стане време да се сервира.
Вкусът на този Tarte au Chocolat е изключително
шоколадов, плътен и дори леко екзотичен, заради съчетанието на захар Мусковадо
с алкохол. Препоръчвам ванилов сладолед или разбита охладена сметана като
гарнитура при сервиране, за да балансира плътността на шоколадовия крем и
маслената основа.
В крайна сметка, и това е
вид романтика – особено съчетана с хубаво червено вино и албуми със стари
снимки от предишни пътешествия. J
No comments:
Post a Comment