Класически мраморен кекс с ванилия и какао - можете да му се наслаждавате вечер за десерт или сутрин за закуска
Предполагам, че
най-лошото на това да можеш да готвиш добре е фактът, че ако ти се прияде
мраморен кекс в осем и половина вечерта, просто си го правиш. И го ядеш в девет
и половина. С чаша мляко. Докато гледаш Gordon Ramsay’s
Home Cooking в youtube и се умиляваш
колко е миличка най-малката му дъщеря Тили, когато двамата готвят заедно.
Гордън е един от
готвачите, от които съм научила най-много неща, най-вече като начини за избор и
обработка на продуктите и малки трикове, които могат да ти спестят доста време и
главоболия в кухнята – от начин да режеш лук, без да се разплачеш, до най-полезните
съвети при печене на месо.
Днешната рецепта, обаче,
не е на Гордън. Той не си пада много по печене на сладки неща, а повечето му
десерти включват някаква термична обработка на плодове – нещо, което за мен е
безумно, при положение, че може да се изядат свежи.
Днешната рецепта е за
класически мраморен кекс – смес от ванилово и какаово тесто, които се
преплитат, за да създадат пиршество за окото и небцето. Тъй като беше вечер,
малко намалих количеството на захарта, която принципно се слага на кекс с
такава големина, за да не будувам от сладко-енергиен удар до сутринта. Кексът стана
прекрасен и с по-малко захар, а какаото на ION за пореден път не ме разочарова – ароматът му е
страхотен, плътен и шоколадов – нищо общо с нито една друга марка какао на
пазара (поне от тези, които аз съм опитвала). Имах останали малко шоколадови
цветчета от тортата, която правих за рождения ден на баба и която, за
съжаление, не остана време да снимам (поради скоростното й изяждане), та успях
да спретна и скромна украса на кекса – както си му е редът.
Ето и рецептата:
Вземаме:
113 гр. меко масло + още
малко за намазване на формата
150 гр. захар (аз
използвах около 100 гр. бяла и 50 гр. кафява)
3 яйца
1 ванилия
200 гр. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3 с.л. кисело мляко,
разтворени в 150 мл. топла вода
3 с.л. какао, разтворени
в 3 с.л. гореща вода
Правим:
1.
Загряваме фурната
на 180оС, застиламе с хартия за печене и намазваме с малко масло
правоъгълна форма за кекс.
2.
В средно
голяма купа смесваме сухите съставки - брашното, солта и бакпулвера.
3.
Разбиваме маслото
и захарта до пухкавост с миксер, след което прибавяме яйцата едно по едно и
ванилията при непрекъснато бъркане, докато всичко се смеси добре.
4.
Сипваме около
1/3 от брашното със сол и бакпулвер в купата с яйчената смес и разбиваме, след
това добавяме около половината от киселото мляко, разтворено във водата и
разбъркваме добре отново. Редуваме така двете смеси, докато свършат, като
последно прибавяме от сухата смес с брашното.
5.
Изсипваме около
2/3 от сместа в застланата с хартия за печене и намазана с масло форма.
6.
Към останалата
смес прибавяме какаото, разтворено в гореща вода, и разбъркваме до хомогенност.
7.
Изсипваме какаовата
смес във формата и прокарваме няколко пъти шишче за печене или дръжката на
лъжица напред-назад или на зигзаг в тестото. Не разбърквайте много, защото двете
теста ще се смесят и вместо мраморен, ще получите изцяло леко какаов кекс.
8.
Печем 40-50
мин. на 180оС, докато кексът бухне и придобие приятна, златиста
коричка. Проверяваме дали е изпечен отвътре с клечка за зъби, която трябва да
излезе суха, когато боднем кекса в средата.
Този прекрасен мраморен
кекс е особено подходящ акомпанимент на някой дъждовен, мрачен следобед, докато
се наслаждавате на любимата си книга.
Да ви е сладко!
No comments:
Post a Comment