Вариация на класическите chocolate chip cookies, тези бисквитки ухаят на масло, череши, млечен шоколад и орехи - няма по-прекрасен начин за прекарване на снежен следобед като днешния...
Едва ли има нещо
по-прекрасно от това да се събудиш сутрин и да видиш, че навън вали сняг.
Особено ако не трябва да ходиш на работа, защото работата идва при тебе. Това е
едно от най-големите предимства на хоум офиса – няма задръствания, няма нерви с
градския транспорт, няма да измръзнеш, докато си чистиш колата от снега и после
чакаш дизела да ти стопли купето. Ставаш сутрин, правиш си чай и сядаш до
прозореца да се наслаждаваш на бялата приказка навън и междувременно да
попревеждаш малко.
Като стана дума за чай,
бих искала да споделя последното си откритие в тази област – какаовият чай с
джинджифил и канела на пловдивската фирма „Гайо“. Чаят представлява обвивки от
какаови зърна, парченца сушен джинджифил и канела – страхотен е! Купих си го от
фермерския пазар на Римската стена преди две седмици и вече почти свърши. Аз
лично го смесвам с обикновен насипен черен чай за една идея по-наситено и
стимулиращо преживяване сутрин. Разбира се, придружено винаги с мляко за
омекотяване на вкуса.
Реших да използвам
днешния снежен ден, за да споделя една рецепта за бисквитки с шоколадови
парченца и сушени череши. Всъщност направих тези бисквитки за коледното парти
на фирмата и оттогава насам все не намирам повод да споделя рецептата. Ана
направи страхотни снимки, а самите бисквитки се получиха изключително добре –
мекички, с леко карамелизирано-плодов вкус от черешите и сладки от шоколада,
тъй че нямам никакво извинение, че се забавих толкова с рецептата (освен, може
би, вездесъщият мързел).
Бисквитките са вариация
на класическите chocolate chip cookies с по-малко брашно от обикновено, което ги прави
по-пухкави и по-меки. Смлените орехи и сушените череши им придават
по-интересен, по-богат вкус, отколкото ако в тях имаше само шоколад. Всъщност,
сушените череши са прекрасна добавка към почти всичко, ако питате мен. Последно
ги сложих в плънката на едно печено пиле – получи се много добър резултат.
Обикновено съчетавам сушените
череши с тъмен шоколад, но специално за тези бисквитки използвах млечен – някак
си ми се струва, че малко по-сладкият му вкус отива по-добре на орехите.
А ето и рецептата:
Вземаме:
113 гр. масло, размекнато
2/3 ч.ч. (135 гр.) захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 ванилия
1 1/4 ч.ч. (160 гр.)
брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 млечен шоколад (100 гр.),
нарязан на парченца (аз използвам обикновен Милка)
1 ч.ч. (100 гр.) сушени череши,
без костилки
1 ч.ч. (100 гр.) смлени
орехи
Правим:
1.
Загряваме фурната
до 180оС и застиламе тавичка с хартия за печене.
2.
В средна по
големина купа пресяваме брашното заедно със солта и содата.
3.
В голяма купа
разбиваме маслото и захарта до пухкавост, а после прибавяме яйцата и ванилията.
Разбъркваме, докато се смесят добре.
4.
Изсипваме брашното
при яйцата, захарта и маслото и разбъркваме.
5.
Прибавяме шоколада,
черешите и орехите и бъркаме сместа, докато всички съставки се смесят добре.
6.
Можем да
оставим тестото да почине в хладилника (от 30 мин. до 24 часа), за да се смесят
по-добре ароматите, ако искаме.
7.
С помощта на
две лъжици вземаме от сместа и поставяме върху застланата с хартия за печене
тавичка. Оставяме няколко сантиметра между бисквитките, за да се пекат
спокойно.
8.
Печем на 180оС
10-12 мин., докато придобият златист загар по краищата.
Guten Apetit!
No comments:
Post a Comment