Това леко кремче с прекрасен аромат на какао и масло е без глутен и без захар - малко по-здравословна алтернатива на традиционните десерти
След безумното тъпкане с
какво ли не в Истанбул, реших да похапвам по-лекички неща тази седмица. Никакво
тесто (въобще – никакви зърнени) и никаква захар. Особено от захарта имах много
нужда да се поразтоваря след всичките баклави, казан дибита, сутляши и още един
куп сладки неща, чиито имена не успях да запомня.
Тъкмо медът беше това,
което ми даде идеята за настоящата рецепта. Принципно много обичам кремчета и
много ми се прииска днес да си направя шоколадово кремче, но с мед, вместо със
захар. Купих си литър мляко, от любимото какао ION, прибавих малко домашно масло от една
харманлийска баба, малко от био меда от пчелина на тати и едно яйце и малко
оризово брашно за сгъстяване и кремчето беше готово за около 15 минути. Обичам такива
рецепти – бързи, вкусни и лесни.
Кремчето е много приятно
каково и не прекалено сладко, а лъжицата масло му придава истинска мекота. Без
захар и без глутен – възможно най-здравословно (доколкото сладкото може да бъде
здравословно изобщо).
Ето и рецептата:
Вземаме:
500 мл. + 2-3 с.л. прясно
мляко
3 с.л. мед
1 с.л. краве масло
2 с.л. какао
2 с.л. оризово брашно
щипка канела
1 яйце
Правим:
1.
Слагаме 500
мл. прясно мляко в малка тенджерка, прибавяме меда и маслото и поставяме на
котлона, докато заври леко.
2.
Докато чакаме
млякото, смесваме в купичка какаото, оризовото брашно, яйцето, канелата и 2-3
с.л. прясно мляко. Разбъркваме добре, за да няма никакви бучки.
3.
Когато млякото
и меда заврят леко, поставяме котлона на най-ниската степен. Разреждаме какаовата
смес с няколко лъжици горещо мляко и я изсипваме на тънка струйка в тенджерата,
като бъркаме непрекъснато с лъжица. Държим тенджерата на котлона още 2-3
минути, бъркайки, докато кремчето се сгъсти.
4.
Изсипваме готовото
кремче в чашки и оставяме да се охлади. (По желание облизваме тенджерата с
лъжицата, ахем…)
Мисля да поднеса
шоколадовото кремче с мед за десерт тази вечер след пилето Тандури, което
смятам да приготвя (и което се маринова в хладилника от снощи). С. не е голям
любител на такъв тип десерти, но тъкмо ще има повече за мен! ;)
Щом С. не е любител,прати насам кремчето,в къщи сме големи любители
ReplyDelete