Свежа, зелена салата за прохладни, летни вечери
Много е гадно да си
болен. Още по-гадно е да се разболееш през седмицата отпуска, която си си взел.
За да правиш ремонт вкъщи.
Лош късмет. Добре поне,
че и времето беше лошо. Тъкмо не се ядосвах, че не мога да излизам.
Но всяко нещо си има
край. Отпуската и болестта също. С други думи – дойде време да се връщам на
работа и оздравях.
Започнах да се питам дали
шефът ми не е един вид пророк. Още първия ден, когато му споменах, че съм
болна, човекът си го каза в прав текст: „Стига си се занимавала с глупости, ами
се връщай на работа.“ С привкус на нео-преводаческа дисциплина, като един виден
модерен прочит на позабравен немски девиз от първата половина на ХХ в. Нали,
в случая – “Arbeit
macht gesund.”
На всичкото отгоре, през
почти цялата седмица кухнята ми беше надлежно покрита с бояджийски найлони,
хартиено тиксо и пласт мръсотия и латекс. Прехранвахме се предимно с дюнери от
Мадрид и суши от мола. Не беше чак идеално лошо, но някак си идва момент, в
който на човек му се хапва домашна супичка и домашна салатка.
Именно салатка си
направих днес, за да отпразнувам официално края на ремонта.
Тайната на тази салатка
се крие в леко киселата зелена ябълка и белия балсамов оцет – комбинацията от
двете придава свежа лятна хрупкавост на фона на плътните авокадо и маруля.
Ето и рецептата:
Вземаме:
десетина листа маруля
1 средно голяма
краставица
1 голяма зелена ябълка
1/2 авокадо
люспи Грана падано или
пармезан, за поръсване
сол
зехтин
бял балсамов оцет
Правим:
1.
Измиваме и
накъсваме марулята.
2.
Обелваме и
почистваме от семките ябълката и я нарязваме на кубчета заедно с авокадото и
краставицата. Изсипваме зеленчуците върху марулята.
3.
Подправяме с
люспи Грана падано, сол, зехтин и бял балсамов оцет.
Тази прекрасна, лека
салатка е чудесна за летни вечери, придружена с брускети.
No comments:
Post a Comment