Friday, May 16, 2014

Пълнозърнести палачинки с овесени ядки и банан

Вкусни, лесни, бързи за приготвяне - вариант за закуска в делничните дни, когато нямаме много време



Много обичам да правя закуска. Понякога, докато си чакам последния превод сутрин, имам свободен около половин час, в който се опитвам да свърша нещо из къщи – ей така, докато съм заредена с енергия сутрин, а денят е пред мен. Понякога изпитвам неистово желание да приготвя закуска. Повечето от нас не закусват както трябва в делничните дни. Кафе, чай, може би нещо на крак – това е обичайното меню сутрин. За мен обаче закуската е много важна. Някак си доброто начало на деня, уютът, топлината, която дава добре приготвената закуска, не може да се сравни с нищо друго. Освен това, ако човек закуси добре, може да преживее деня само с още едно ядене – нещо като ранна вечеря към 6 следобед (от опит).

Вкъщи се опитваме да направим нещо като традиция – през почивните дни да закусваме на терасата, когато времето го позволява, разбира се. Тогава вече се изважда (почти) целия хладилник, а аз правя всеизвестните си бъркани яйца. Сериозно, никой друг не може да прави такива бъркани яйца! Ама за тях някой друг път.



Сега бих искала да споделя рецептата за едни много лесни, много бързи и много вкусни палачинки с пълнозърнесто брашно, овесени ядки и банан. Приготвих ги тази сутрин, комбинирайки 2-3 рецепти, които някога бях чела. Количеството е достатъчно за двама души (около десетина палачинки с диаметър 8-10 см.), а времето за приготвяне е 15-20 мин., варира в зависимост от големината на тигана и броя на палачинките, които се сместват вътре.

Вземаме:
1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. разтопено масло или олио (аз използвах олио от гроздови семки)
1 добре узрял банан



Правим:
1.      В средно голяма купа смесваме сухите съставки – брашното, овесените ядки, содата, солта, и разбъркваме добре.
2.      В малка купичка намачкваме добре банана с вилица, прибавяме яйцето и разбъркваме добре.
3.      Правим кладенче в средата на сместа с брашното и изсипваме там бананово-яйчената смес. Прибавяме и млякото и маслото/олиото и смесваме добре всичко. Ще се получи сравнително гъсто тесто.
4.      Загряваме тефлонов тиган, вземаме с лъжица от сместа за палачинките и изсипваме в тигана, като заравняваме леко, за да се получат приблизително кръгчета с диаметър около 10 см. (или по-малки, ако искате). Печем около минута от едната страна, докато се образува златист загар отдолу, после обръщаме и печем още около минута, докато палачинките станат готови. Котлонът не трябва да е много силен, защото така палачинките изгарят отдолу, а остават недопечени в средата.


Готовите палачинки можем да сервираме със сладко, сирене, мед, кленов сироп, кисело мляко или просто поръсени с пудра захар.

No comments:

Post a Comment