Tuesday, March 18, 2014

Tarte au Chocolat

Малко размисли за романтиката, пътуванията и пренасянето в чужди земи с помощта на шоколадов тарт с аромат на тъмна захар и уиски…



Може би си мислите, че знаете какво е романтика. В главата ви вероятно се въртят червени рози, разговори на свещи, разходки в летни вечери и вино. Грешите. Това изобщо не се и класира за романтика. Сега ще ви обясня какво е романтика. Романтика е да се ровите в Интернет до малките часове на нощта в търсене на най-добрите оферти за самолетни билети, докато половинката ви спи трети сън в другата стая. Романтика е да купите въпросните самолетни билети. Романтика е на следващата сутрин да я събудите с думите: „Скъпа, ставай и си приготвяй багажа. След два часа летим за Милано/Рим/Париж/Малдивите.“
Ето това е романтика. При това е и истинска история. За жалост, не се е случила на мен, но на няколко пъти имах удоволствието да слушам за успешното изпълнение на този пъклен план от човека, който го беше замислил. Мдааа...

Пътуването, самолетите, вълнението, Iron Maiden в слушалките (защото малко ме е страх от летене и единственият начин да се успокоя е да си представям, че Брус кара самолета), багажът, паспортите, другият въздух някъде другаде – нищо не може да се сравни с тези изживявания! Добре, че си блокирах Виза Електрона без да искам, че досега щях да съм се депресирала три пъти от липсата на планове за по-сериозни дестинации в близко бъдеще и щях да съм купила билети за… някъде. Където и да е.
Пътуването разширява хоризонтите. И чрез опознаването на други култури опознаваш сам себе си. Да не говорим, че си почиваш от ежедневните простотии, скуката и безнадежността, властваща навсякъде. Ама това е друга тема.



И тъй като очевидно не мога магически да хвръкна към непознати хоризонти, реших да се пренеса метафорично във Франция с помощта на Tartе au Chocolat – шоколадов тарт. Общо-взето по своята същност тарт представлява сладкиш с основа от маслено тесто и плънка от различни плодове, шоколад или крем. В моя случай имаше доста шоколад, уиски и романтична украса - ей, тъй, за разкош.

Ето и рецептата:

Вземаме:
За тестото:
1 1/4 ч.ч. (160 гр.) брашно
3 с.л. захар Мусковадо
1/2 ч.л. сол
7 с.л. (100 гр.) масло
3 с.л. уиски
За шоколадовия пълнеж:
1 1/4 ч.ч. (около 300 мл.) течна животинска сметана (продават в Била в опаковки от 200 мл.)
225 гр. тъмен шоколад, начупен на парченца
ванилия
2 яйца
2 с.л. уиски



Правим:
За основата от маслено тесто:
1.      В средна по големина купа слагаме заедно захарта, маслото, брашното и солта и с помощта на вилица размачкваме и смесваме добре, докато заприлича на средни по големина трохи от маслено тесто.
2.      Поръсваме уискито върху сместа и оформяме тестото на топка – не трябва да се рони, но не трябва и да е прекалено лепкаво. Ако е твърде сухо и не се задържа на топка, сложете още мъничко уиски или вода. Ако е прекалено лепкаво, поръсете още малко брашно.
3.      Оформяме тестото на топка, сплескваме леко, за да заприлича на малък диск, увиваме в домакинско фолио и оставяме в хладилника да си почине (от 30 мин. до няколко часа).


4.      Загряваме фурната на 180оС и приготвяме тавичка за пай или форма за торта със свалящо се дъно.
5.      Разточваме тестото внимателно върху работната повърхност, а после го прехвърляме в тавичката – трябва да покрие дъното и да има 2-3 см. височина по стените на формата. застиламе отгоре хартия за печене и изсипваме някаква тежест, за да не се надигне тестото при печенето – аз използвах декоративни камъчета, иначе може боб, леща или специални керамични зърна за печене.
6.      Печем 15 мин., след което махаме тежестите и хартията и връщаме във фурната за още 5 мин. Изваждаме основата и я оставяме да изстине във формата.


За шоколадовия крем:
1.      В касерола загряваме сметаната, докато почти заври. Махаме от котлона и прибавяме начупения шоколад и ванилията. Разбъркваме внимателно, докато сместа стане гладка, а шоколадът е напълно разтопен.
2.      Разбиваме яйцата в малка купичка и прехвърляме при тях малко от горещата шоколадова смес, за да ги темперираме и да не се пресекат. Разбъркваме, а после изливаме яйчената смес в касеролата при останалата шоколадова смес. Накрая прибавяме и уискито. Кремът трябва да бъде гладък, лъскав и ухаещ на шоколад.
3.      Изливаме крема върху основата за тарта, връщаме във фурната и печем 18-25 мин., докато пълнежът стегне по краищата, но остане леко кремообразен в средата.
4.      Оставяме тарта да се охлади около половин час, след което махаме стените на формата и го поставяме в хладилника, докато стане време да се сервира.



Вкусът на този Tarte au Chocolat е изключително шоколадов, плътен и дори леко екзотичен, заради съчетанието на захар Мусковадо с алкохол. Препоръчвам ванилов сладолед или разбита охладена сметана като гарнитура при сервиране, за да балансира плътността на шоколадовия крем и маслената основа.

В крайна сметка, и това е вид романтика – особено съчетана с хубаво червено вино и албуми със стари снимки от предишни пътешествия. J

No comments:

Post a Comment