Monday, March 10, 2014

Трюфели с бадеми и фурми

Изненадващо се оказва, че тези трюфели са едновременно безумно вкусни, постни, вегански и направени от изцяло сурови съставки - пример как нещо вкусно може и да не е вредно


Ако Марина не ми беше казала миналата седмица, нямаше да се усетя въобще, че сега са пости. За грешник като мен, при това малко или много будист по убеждения, че и (донякъде) последовател на палео режима на хранене, постите са малко безсмислена работа – хем ще се пречистваш, хем ядеш неща, които не са много естествени за ядене, например хляб и сладко. Не че имам нещо против – който иска да пости, да си пости, аз мога само да им се възхищавам, че толкова много време успяват да се лишават от толкова прекрасни неща като млякото сутрин в кафето или чая и сиренето върху шопската салата (упс, малко много драматично-описателна станах тука!).

Единственото нещо, което ми пречи на мен в постите е, когато ми се налага да работя с постещ ученик, който не се е подсилил преди това с поне половин шоколад. Ами, какво да ви кажа, лишенията си казват думата! Забравят се глаголи, бъркат се местоимения и времена, не се виждат малките думички в текста…въобще, трагедия! При последния такъв случай дойдоха на помощ трюфелите, които ще ви представя днес.


Без да искам, се оказа, че съм била направила трюфели без изкуствени подсладители, подходящи за постещи, вегетарианци, вегани и дори суровоядци! Ето така стават хубавите неща – без да иска човек! На всичкото отгоре бяха и вкусни! А след като престояха няколко дни в хладилника, станаха още по-вкусни. Както се казва – отлежаха.
Единственият им грях е уискито (упс!), обаче то не е задължително. Вместо него може да се сложи какъвто и да е натурален сок или сироп (в зависимост какъв аромат искате), соево мляко или просто обикновена вода. Сладостта в тези трюфели идва само и единствено от фурмите – прекрасен плод, който също открих на Женския пазар. Фурмите като цяло не са много привлекателни на вид, а ако се консумират самостоятелно, на мен ми идват твърде сладки. В тези трюфели обаче пасват разкошно. Сладост от фурмите, аромат от какаото и текстура от бадемите – какво му трябва на човек!
Може би около петнадесет минути, докато направи тези трюфели?!


Ето и рецептата:

Вземаме:
250 гр. фурми
100 гр. сурови бадеми
2 с.л. какао + още малко за овалване
2-3 с.л. уиски (за безалкохолна версия – мляко, сок или вода)
1 с.л. бадемово масло (ако нямате, същата работа върши краве масло или маргарин, но трябва да са леко разтопени)

Правим:
1.      Махаме костилките на фурмите и ги смиламе в блендер или чопър, след което ги пресипваме в купа.
2.      Смиламе бадемите в блендера (или чопъра) и ги слагаме при фурмите.
3.      Прибавяме какаото, уискито и бадемовото масло и размесваме хубаво всичко до получаването на хомогенна, гъста, лепкава смес, която да можем да оформим на топчета. Ако сместа е прекалено суха, добавете още малко масло или уиски. Ако е прекалено течна, добавете още мъничко смлени бадеми. (Различните видове фурми са различни по сочност, някои са по-сухи, затова може да се получи малко по-различен резултат с едни и същи пропорции.)
4.      От сместа оформяме топчета, които овалваме в какао и оставяме в хладилника да починат известно време.



От тези продукти аз получих около четиридесет трюфелчета с диаметър около 2 см. Всички бяха надлежно изядени в течение на около седмица. Рапорт даден!
Да ви е сладко!

2 comments:

  1. чудесна рецепта,браво

    ReplyDelete
  2. Много вкусни нещица приготвяш,продължавай все така!

    ReplyDelete