Friday, March 7, 2014

Мраморен кекс

Класически мраморен кекс с ванилия и какао - можете да му се наслаждавате вечер за десерт или сутрин за закуска



Предполагам, че най-лошото на това да можеш да готвиш добре е фактът, че ако ти се прияде мраморен кекс в осем и половина вечерта, просто си го правиш. И го ядеш в девет и половина. С чаша мляко. Докато гледаш Gordon Ramsay’s Home Cooking в youtube и се умиляваш колко е миличка най-малката му дъщеря Тили, когато двамата готвят заедно.
Гордън е един от готвачите, от които съм научила най-много неща, най-вече като начини за избор и обработка на продуктите и малки трикове, които могат да ти спестят доста време и главоболия в кухнята – от начин да режеш лук, без да се разплачеш, до най-полезните съвети при печене на месо.
Днешната рецепта, обаче, не е на Гордън. Той не си пада много по печене на сладки неща, а повечето му десерти включват някаква термична обработка на плодове – нещо, което за мен е безумно, при положение, че може да се изядат свежи.



Днешната рецепта е за класически мраморен кекс – смес от ванилово и какаово тесто, които се преплитат, за да създадат пиршество за окото и небцето. Тъй като беше вечер, малко намалих количеството на захарта, която принципно се слага на кекс с такава големина, за да не будувам от сладко-енергиен удар до сутринта. Кексът стана прекрасен и с по-малко захар, а какаото на ION за пореден път не ме разочарова – ароматът му е страхотен, плътен и шоколадов – нищо общо с нито една друга марка какао на пазара (поне от тези, които аз съм опитвала). Имах останали малко шоколадови цветчета от тортата, която правих за рождения ден на баба и която, за съжаление, не остана време да снимам (поради скоростното й изяждане), та успях да спретна и скромна украса на кекса – както си му е редът.

Ето и рецептата:

Вземаме:
113 гр. меко масло + още малко за намазване на формата
150 гр. захар (аз използвах около 100 гр. бяла и 50 гр. кафява)
3 яйца
1 ванилия
200 гр. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3 с.л. кисело мляко, разтворени в 150 мл. топла вода
3 с.л. какао, разтворени в 3 с.л. гореща вода



Правим:
1.      Загряваме фурната на 180оС, застиламе с хартия за печене и намазваме с малко масло правоъгълна форма за кекс.
2.      В средно голяма купа смесваме сухите съставки - брашното, солта и бакпулвера.
3.      Разбиваме маслото и захарта до пухкавост с миксер, след което прибавяме яйцата едно по едно и ванилията при непрекъснато бъркане, докато всичко се смеси добре.
4.      Сипваме около 1/3 от брашното със сол и бакпулвер в купата с яйчената смес и разбиваме, след това добавяме около половината от киселото мляко, разтворено във водата и разбъркваме добре отново. Редуваме така двете смеси, докато свършат, като последно прибавяме от сухата смес с брашното.
5.      Изсипваме около 2/3 от сместа в застланата с хартия за печене и намазана с масло форма.
6.      Към останалата смес прибавяме какаото, разтворено в гореща вода, и разбъркваме до хомогенност.
7.      Изсипваме какаовата смес във формата и прокарваме няколко пъти шишче за печене или дръжката на лъжица напред-назад или на зигзаг в тестото. Не разбърквайте много, защото двете теста ще се смесят и вместо мраморен, ще получите изцяло леко какаов кекс.
8.      Печем 40-50 мин. на 180оС, докато кексът бухне и придобие приятна, златиста коричка. Проверяваме дали е изпечен отвътре с клечка за зъби, която трябва да излезе суха, когато боднем кекса в средата.


Този прекрасен мраморен кекс е особено подходящ акомпанимент на някой дъждовен, мрачен следобед, докато се наслаждавате на любимата си книга.
Да ви е сладко!



No comments:

Post a Comment