Wednesday, March 5, 2014

„Старите къщи“ и хляб „На края на света“

Мек хляб с плътен вкус и три вида брашно, превърнат в интересно вкусово изживяване със смесица от сурови семена.



Смело мога да кажа, че изминалият уикенд беше един от най-хубавите в живота ми досега. Никога преди не съм се радвала толкова на дъжд, студ и мъгла, особено в планината. Друго си е, обаче, когато си открил най-прекрасното място на края на света – ето тук, а в стаята ти има камина. Да, истинска камина, с истински огън, с истински дърва! И две кресла пред камината. Съвършенство!
Мисля, че бих отишла пак в „Старите къщи“ – обстановката е наистина романтична, природата е прекрасна, въздухът е чист, а питката с родопска плънка в механата им е нещо страшно вкусно – тънка, хрупкава, запечена прегъната на две, пълна със смесица от сирене и тайни подправки и намазана обилно с масълце!
Не се подвеждайте, днешната рецепта няма да е за нещо, което ядохме в Родопите, но пък е рецепта, която носи усещане за мястото, за планината – тъмен, плътен хляб, пълен с хрупкави, ароматни семки. Не правя хляб често, дори, ако трябва да съм напълно честна, правя хляб много рядко. Някак си съм свикнала да ям предимно без хляб, дори и течни храни като супа. Но понякога ми идва музата, като например миналата седмица. Тъй като винаги се консултирам със С. преди вземането на такива важни решения, разговорът ни протече по горе-долу следния начин: „Какъв хляб да направя?“ „Със семки.“ Речено-сторено. След три часа и половина имахме най-прекрасният хляб със семки на света! Трите вида брашно му придават интересен, плътен вкус и тъмен цвят, медът, който се слага вместо захар, загатва за себе си съвсем леко, а със семките се получава интересна, хрупкава текстура.



И ето тук идва голямата тайна – заслугата за този хляб е само отчасти моя. В по-голямата си степен този хляб (а и всички останали хлябове вкъщи) се случват благодарение на хлебопекарната. Да живее техниката, без която сме загубени в кухнята! Нямам нищо против да прекарам един ден в годината в месене на козунаци и още един в месене на щолени, но оттам нататък за всички видове хляб с мая разчитам на машината за хляб. А и ако не стане, винаги може да обвините нея ! ;) От тези продукти се получава един хляб с тегло около 700 гр. Аз използвах програмата за пълнозърнест хляб с тегло 750 гр. и добавих семките след сигнала на машината (около 25 мин. след старта на програмата).

А ето и рецептата.

Вземаме:
315 мл. (1 1/3 ч.ч.) вода
1 ч.л. сол
2 с.л. разтопено краве или растително масло (аз използвах най-новото си откритие – олио от гроздови семки)
2 с.л. мед
180 гр. (1 1/2 ч.ч.) бяло брашно
160 гр. (1 1/3 ч.ч.) пълнозърнесто брашно
80 гр. (около 1/2 ч.ч.) ленено брашно
1 ч.л. суха мая
1 ч.ч. смесица сурови от семена (аз използвах тиквено, слънчогледово и малко черен кимион) + още за поръсване

Правим:
1.      Пресяваме трите вида брашно в голяма купа.
2.      Поставяме съставките в хлебопекарната в следната последователност: водата, солта, меда, трите вида брашно и маята.
3.      Включваме хлебопекарната и стартираме съответната програма за пълнозърнест хляб.
4.      След сигнала на машината за добавяне на допълнителни съставки прибавяме сместа от сурови семена.



Този хляб е особено подходящ за ястия със зеленчуци и сирене, които прекрасно се съчетават със семките в него. Ние лично го консумирахме сладко-сладко с миш-маш (старозагорски, домашен, от буркан) с добавени сирене и яйца.

Да ви е сладко!

No comments:

Post a Comment