Monday, March 10, 2014

Бисквитки със сушени череши

Вариация на класическите chocolate chip cookies, тези бисквитки ухаят на масло, череши, млечен шоколад и орехи - няма по-прекрасен начин за прекарване на снежен следобед като днешния...



Едва ли има нещо по-прекрасно от това да се събудиш сутрин и да видиш, че навън вали сняг. Особено ако не трябва да ходиш на работа, защото работата идва при тебе. Това е едно от най-големите предимства на хоум офиса – няма задръствания, няма нерви с градския транспорт, няма да измръзнеш, докато си чистиш колата от снега и после чакаш дизела да ти стопли купето. Ставаш сутрин, правиш си чай и сядаш до прозореца да се наслаждаваш на бялата приказка навън и междувременно да попревеждаш малко.

Като стана дума за чай, бих искала да споделя последното си откритие в тази област – какаовият чай с джинджифил и канела на пловдивската фирма „Гайо“. Чаят представлява обвивки от какаови зърна, парченца сушен джинджифил и канела – страхотен е! Купих си го от фермерския пазар на Римската стена преди две седмици и вече почти свърши. Аз лично го смесвам с обикновен насипен черен чай за една идея по-наситено и стимулиращо преживяване сутрин. Разбира се, придружено винаги с мляко за омекотяване на вкуса.



Реших да използвам днешния снежен ден, за да споделя една рецепта за бисквитки с шоколадови парченца и сушени череши. Всъщност направих тези бисквитки за коледното парти на фирмата и оттогава насам все не намирам повод да споделя рецептата. Ана направи страхотни снимки, а самите бисквитки се получиха изключително добре – мекички, с леко карамелизирано-плодов вкус от черешите и сладки от шоколада, тъй че нямам никакво извинение, че се забавих толкова с рецептата (освен, може би, вездесъщият мързел).
Бисквитките са вариация на класическите chocolate chip cookies с по-малко брашно от обикновено, което ги прави по-пухкави и по-меки. Смлените орехи и сушените череши им придават по-интересен, по-богат вкус, отколкото ако в тях имаше само шоколад. Всъщност, сушените череши са прекрасна добавка към почти всичко, ако питате мен. Последно ги сложих в плънката на едно печено пиле – получи се много добър резултат.
Обикновено съчетавам сушените череши с тъмен шоколад, но специално за тези бисквитки използвах млечен – някак си ми се струва, че малко по-сладкият му вкус отива по-добре на орехите.



А ето и рецептата:
Вземаме:
113 гр. масло, размекнато
2/3 ч.ч.  (135 гр.) захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 ванилия
1 1/4 ч.ч. (160 гр.) брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 млечен шоколад (100 гр.), нарязан на парченца (аз използвам обикновен Милка)
1 ч.ч. (100 гр.) сушени череши, без костилки
1 ч.ч. (100 гр.) смлени орехи

Правим:
1.      Загряваме фурната до 180оС и застиламе тавичка с хартия за печене.
2.      В средна по големина купа пресяваме брашното заедно със солта и содата.
3.      В голяма купа разбиваме маслото и захарта до пухкавост, а после прибавяме яйцата и ванилията. Разбъркваме, докато се смесят добре.
4.      Изсипваме брашното при яйцата, захарта и маслото и разбъркваме.
5.      Прибавяме шоколада, черешите и орехите и бъркаме сместа, докато всички съставки се смесят добре.
6.      Можем да оставим тестото да почине в хладилника (от 30 мин. до 24 часа), за да се смесят по-добре ароматите, ако искаме.
7.      С помощта на две лъжици вземаме от сместа и поставяме върху застланата с хартия за печене тавичка. Оставяме няколко сантиметра между бисквитките, за да се пекат спокойно.
8.      Печем на 180оС 10-12 мин., докато придобият златист загар по краищата.

Guten Apetit!




No comments:

Post a Comment