Вариация на тема класически пататник с хрупкава коричка от запечени на грил кашкавал и пармезан
Миналата седмица Владо ми
дойде на гости. Посрещнах го с пататник. Не много традиционен, а леко пимпнат,
като за чревоугодници – с три вида сирене. Това е вариация на тема класически
пататник с бяло сирене на тиган, поръсен отгоре с пармезан и кашкавал (или
каквито други по-интересни сирена ви се намират) и после леко запечен на грила,
за да може сирената да се разтопят.
Иначе рецептата не е
трудна, но не е много бърза, защото отнема около 15-20 минути на всеки пататник
да се сготви в тигана – все пак слагаме картофите сурови, макар и настъргани, и
ги чакаме не само да се уварят, но и да
хванат хрупкава коричка. Така че, ако сте много гладни, по-добре оставете тази
рецепта за друг път. Като количество е окей за може би трима души – на мен ми
се получиха пет пататника с диаметър около 25 см и дебелина около сантиметър,
може би малко по-малко.
Ето и рецептата:
Вземаме:
800 гр. картофи
1 голяма глава лук
2 яйца
2-3 стръка прясна мащерка
(или 1/2 ч.л. сушена)
100 гр. бяло сирене
Щипка сол
1/2 ч.л. черен пипер
50 гр. кашкавал
20 гр. пармезан
Масло за намазване на
тигана
забравих да снимам яйцата малко аз... |
Правим:
1.
Обелваме и
настъргваме картофите и лука. Слагаме ги в голяма купа и леко ги посоляваме, за
да си пуснат водата. Отцеждаме отделилата се вода, доколкото можем.
2.
Смесваме настърганите
лук и картофи с яйцата, мащерката, натрошеното сирене и подправяме с черния
пипер. Трябва да се получи нещо като рядко тесто.
3.
С лъжица
вземаме от сместа и разстиламе върху предварително сгорещен, намазан с масло
тиган. Печем на слаб огън около 7-10 мин. от всяка страна, докато картофите
омекнат, а пататникът придобие хрупкава, златиста коричка.
4.
Поставяме
готовите пататници в тава (при мен се събраха два наведнъж), поръсваме с
настърганите кашкавал и пармезан и запичаме на грила за около минута, само
докато се разтопят сирената.
5.
Сервираме с
кисело мляко и салата.
No comments:
Post a Comment