Този омлет е смесица от вкусове, характерни за лятото - запечени чушки, домати и пресен босилек
Готвенето през лятото е
адски лесно. Общо-взето моята философия по въпроса е, че отварям хладилника,
хващам каквито зеленчуци имам под ръка, хвърлям ги в тигана, прибавям нещо за
спояване на ястието (сирене, масло, яйца и т.н.), малко подходящи подправки и
след десетина минути имам прясно приготвен обяд. Чудесна философия за
делничните дни, когато нямам много време да си приготвя нещо за хапване, а съм
супер гладна след сутрешните преводи и преди следобедните часове. Който балансира
между две и повече професии, трябва да балансира и храненията – все пак храната
е горивото, което те поддържа през дългия ден. И колкото по-здравословна и
прясна, толкова по-добре се чувства човек. И преводите стават по-добри, и
учениците са по-доволни, и домашните са по-малко ;)
Аз съм голяма
късметлийка, защото родителите ми имат градина на село и понякога ми изпращат
чудесни зеленчуци от там – през лятото предимно чушки и домати. Иначе купуваме
от фермерския пазар на Римската стена в Лозенец – всяка събота по обед. Подправките
си ги гледам в саксии на терасата – когато имам настроение за нещо, просто
излизам и си откъсвам. Почти на шега засадих и чери домати на терасата – сега има
толкова много реколта, че не смогвам да ги обера всичките J
Този омлет го спретнах
миналата седмица за десетина минути, в които бях озверяла от глад. Не знам дали
сте си имали работа с гладен Телец – изобщо не е приятно. Добре, че нямаше хора
наоколо, щяха да пострадат… Омлетите са принципно много приятно нещо и дават
много възможности за вариации. Може да се сложи каквото имате и искате. Яйцата и
месцето дават протеин, зеленчуците – витамини, а за аромат обикновено разчитам
на пресни подправки и някакво по-силно сирене. После цял ден светът е едно
по-добро място.
Ето и рецептата:
Вземаме:
3 големи яйца
50 мл. прясно мляко
2 червени чушки, средна
големина, нарязани на тънки филийки
1 домат, нарязан на
филийки
Някакъв колбас (може и да
се пропусне за вегетарианска версия) – аз използвах 3-4 филийки филе „Елена“,
защото това имаше в хладилника
50 гр. кашкавал или
каквото друго сирене имате (аз използвах кашкавалено роле с шунка)
5-6 листа пресен босилек
Черен пипер
Чери домати и клонка
пресен босилек за гарнитура
Правим:
1.
Слагаме нарязаните
чушки в тефлонов тиган за 3-4 мин. на средно силна степен на котлона, докато се
запекат. После прибавяме нарязания домат и колбас и запичаме още 2-3 мин.
2.
В купа
разбиваме яйцата и млякото с вилица или тел за разбиване.
3.
Изсипваме яйчената
смес в тигана, намаляме котлона на възможно най-слабо, поръсваме отгоре
сиренето и босилека, поръсваме с черен пипер и оставяме омлета да се готви 8-10
мин., докато яйцата се втвърдят отгоре, а отдолу придобие златисто-кафеникава
коричка.
4.
Сервираме готовия
омлет с пресен босилек и чери домати за гарнитура.
No comments:
Post a Comment