Този страхотен шоколадов кейк съчетава прекрасните аромати на шоколад, уиски и бадеми, допълнени от шоколадов ганаш и шоколадов маслен крем.
Много съм подозрителна
към всякакви рецепти за „шоколадова торта“, „шоколадов маслен крем“ и т.н., в
които накрая се оказва, че всъщност няма и грам шоколад! Просто е възмутително! Направо ми иде да се
оплача на Комисията за защита на потребителите!
Миналата седмица прекарах
няколко дни в търсене на рецепта за шоколадов кейк с шоколад. Оказа се почти
мисията невъзможна – навсякъде имаше какао, но не и шоколад.
Накрая, почти се бях
отчаяла вече, попаднах на една интересна рецепта, която комбинираше шоколад,
уиски и бадеми. Съвършената торта! Или поне стана такава след малки модификации
на оригиналната рецепта. Тук бих искала да споделя едно от най-големите си
открития, което направих на Женския пазар – сушените череши! Страхотни са! Без добавена
захар (като напр. червените боровинки), цели, запазени и се хидратират
прекрасно, ако се накиснат в алкохол или вода. Засега съм правила с тях
шоколадови бисквитки, щолен и въпросният Уиски кейк, който сега ще ви
представя, и резултатите винаги са били страхотни.
Този кейк решително не е
подходящ за малки деца или за хора, които отказват да поемат алкохол – все пак
има четвърт чаша уиски само в тестото. После още малко в шоколадовата заливка….
И още малко в масления шоколадов крем…
Резултатът е страхотен,
сочен кейк, който съчетава аромат на алкохол, тъмен шоколад и бадеми. При това
се прави почти без брашно, слага му се по-малко от 150 гр. захар, пече се само
около половин час и се състои само от един блат. Моят съвет е да го направите
един ден предварително и да го оставите да престои в хладилника, за да може
ароматите да се смесят и улегнат – така резултатът е най-добър.
Аз лично използвах за
украсата шоколадов ганаш като на този кейк и шоколадов маслен крем, рецептата за
който може да намерите тук. Просто кейкът беше за гости и ми се искаше да го
направя малко по-изпипан. Ако не ви се занимава чак толкова, просто го залейте
само с ганаш – ще се получи също толкова прекрасен!
Уиски кейк
Вземаме:
1/4 ч.ч. (около 40 гр.) сушени
череши
1/4 ч.ч. (около 60 мл.)
уиски
30 гр. шоколад (или 1/4
ч.ч. шоколадов чипс)
1/2 ч.ч. (113 гр.) масло
2 ч.л. (30 мл.) прясно
мляко
3 яйца, разделени на
жълтъци и белтъци
щипка сол
2/3 ч.ч. (130 гр.) захар
4 1/2 ч.л. (около 35 гр.)
брашно
4 ч.л. (около 30 гр.)
какао на прах
3/3 ч.ч. (около 80 гр.) смлени
бадеми
Правим:
1.
Загряваме фурната
предварително на 190оС. Намазваме с масло и поръсваме с брашно
тавичка с диаметър около 20 см. Може да сложите на дъното намазана с масло хартия
за печене, за да извадите кейка още по-лесно.
2.
Накисваме черешите
в уискито.
3.
В малка купа
стопяваме заедно шоколада, маслото и млякото в микровълновата на много слабо за
около половин минута. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес и оставяме
настрана, за да се охлади малко.
4.
Пресяваме заедно
брашното и какаото в отделна малка купа.
5.
В голяма купа
разбиваме жълтъците с миксер, след което прибавяме захарта и бием до
получаването на пухкава смес. Прибавяме брашното, какаото и бадемите и разбъркваме
с миксера, докато се смесят добре. Прибавяме черешите и уискито и разбъркваме с
шпатула или лъжица няколко пъти.
6.
В средна по
размер купа разбиваме белтъците с щипка сол, докато станат на сняг и образуват
твърди връхчета.
7.
Прехвърляме
около 1/3 от белтъчната смес в основното тесто и разбъркваме внимателно, докато
се усвои. Добавяме останалите белтъци и много внимателно ги смесваме с
основното тесто. Така задържаме въздуха, който има в тях от разбиването, за да
може кейкът ни да бухне без използването на каквито и да било набухватели.
8.
Изсипваме тестото
в приготвената тавичка и печем 25-35 мин. на 190оС. Кейкът трябва да
е сух отстрани и влажен в средата. След това изключваме фурната и оставяме
кейка да постои още 10-15 мин. вътре на леко отворена врата.
9.
Изваждаме кейка
от фурната и прокарваме остър нож или тънка шпатула по стените на формата, за
го отделим, ако е залепнал. Оставяме го във
формата да изстине (1-2 часа), след което го изваждаме и украсяваме по желание.
Както всички десерти с
уиски, най-подходящата комбинация за този Уиски кейк е… още малко уиски ;)
Шегувам се! Чудесен е и с мляко с какао, кафе или просто сам по себе си.
Я тут, щоб поділитися своїми свідченнями про те, що зробила для мене хороша довірена кредитна компанія. Мене звуть Микита Таня, з російської мови, і я прекрасна мати трьох дітей. Я втратила кошти на спробу отримати кредит, мені було так важко і мені, і моїм дітям, я пішла в Інтернеті, щоб шукати кредитної допомоги, вся надія була втратив до одного вірного дня, коли я зустрів цього мого друга, який нещодавно забезпечив позику від дуже чесної людини містера, Бенджаміна. Вона познайомила мене з цим чесним службовцем позики містером Бенджаміном, який допоміг мені отримати кредит протягом 5 робочих днів, я назавжди буду вдячний містеру Бенджаміну за те, що він мені знову допомог стати на ноги. Ви можете зв’язатися з містером Бенджаміном електронною поштою: lfdsloans@outlook.com вони не знають, що я роблю це для них, але я просто повинен це зробити, тому що там багато людей, які потребують кредитної допомоги. до цієї чесної людини, і ви можете також врятувати. WhatsApp: (+ 1 989-394-3740)
ReplyDelete