Обичам салати! Обожавам ги!
Мога да ям три пъти на ден само салати. Има нещо толкова вълнуващо в начина, по
който пресните зеленчуци хрускат, когато ги захапеш – сочни, свежи, ароматни…
Ако поне една трета от хладилника не е зает от зеленчуци, получавам мини нервна
криза и се втурвам по пазари, супермаркети и квартални магазинчета. В момента отбелязвам
цял рекорд – цифром и словом в чекмеджетата за зеленчуци има: две марули, една
салата айсберг, две краставички, няколко чери доматчета, четири броя авокадо (обожавам
авокадо!), две тиквички, няколко глави стар
лук, една връзка пресен, половин кило моркови, пет-шест картофа, половин кило
земни ябълки от градината на тати на село, няколко корена спанак, една тарелка
рукола и половин зелка пак от градината на тати. Общо-взето, ще стигне за 2-3
дни! :D
Не ме разбирайте погрешно
– за мен салата не означава само треволяк. Перфектната салата има поне малко
протеини (варени яйца, пилешко) и поне малко сурови семки за текстура (слънчогледови,
тиквени, сусам).
Салатата, която направих
днес за вечеря, е една от любимите ми – зелена до скъсване, с малък цветен
акцент от чери доматче и яйце. Ако не сме чак
много гладни, стига и за двама ни. Ако сме много гладни – просто прибавям
още 1-2 сварени яйца и… пак стига и за двама ни. Една чудесна, лека,
здравословна вечеря, готова за около пет минути.
Зелена, зелена салата
Вземаме:
Зелени листни зеленчуци –
маруля, айсберг, спанак, рукола – общо-взето каквото искате и/или имате
1-2 стръка пресен лук
1 краставица
1-3 яйца (зависи колко
сте гладни)
половин добре узряло авокадо
шепа сурови тиквени семки
за поръска
1-2 чери доматчета
сол, зехтин, оцет за
подправяне
Правим:
1.
Сварете
яйцата за около 5-7 минути в кипяща вода, след което ги залейте със студена и
ги обелете.
2.
Измийте и
накъсайте в купа или голяма чиния марулята, айсберга, спанака и руколата.
3.
Обелете и
нарежете краставицата и я изсипете върху листните зеленчуци.
4.
На този етап
подправете салатата със сол и оцет и разбъркайте – така поправките ще достигнат до долните
слоеве равномерно, без да се разваля украсата.
5.
Нарежете авокадото
на ленти, а доматите и сварените яйца – на четвъртинки и поставете върху
накъсаните зеленчуци.
6.
Подправете със
зехтин и поръсете със суровите тиквени семки.
Тази хрупкава зелена
салата върви чудесно с чаша розе на Мезек.
No comments:
Post a Comment