Tuesday, January 28, 2014

Зелена, зелена салата


Обичам салати! Обожавам ги! Мога да ям три пъти на ден само салати. Има нещо толкова вълнуващо в начина, по който пресните зеленчуци хрускат, когато ги захапеш – сочни, свежи, ароматни… Ако поне една трета от хладилника не е зает от зеленчуци, получавам мини нервна криза и се втурвам по пазари, супермаркети и квартални магазинчета. В момента отбелязвам цял рекорд – цифром и словом в чекмеджетата за зеленчуци има: две марули, една салата айсберг, две краставички, няколко чери доматчета, четири броя авокадо (обожавам авокадо!),  две тиквички, няколко глави стар лук, една връзка пресен, половин кило моркови, пет-шест картофа, половин кило земни ябълки от градината на тати на село, няколко корена спанак, една тарелка рукола и половин зелка пак от градината на тати. Общо-взето, ще стигне за 2-3 дни! :D

Не ме разбирайте погрешно – за мен салата не означава само треволяк. Перфектната салата има поне малко протеини (варени яйца, пилешко) и поне малко сурови семки за текстура (слънчогледови, тиквени, сусам).



Салатата, която направих днес за вечеря, е една от любимите ми – зелена до скъсване, с малък цветен акцент от чери доматче и яйце. Ако не сме чак  много гладни, стига и за двама ни. Ако сме много гладни – просто прибавям още 1-2 сварени яйца и… пак стига и за двама ни. Една чудесна, лека, здравословна вечеря, готова за около пет минути.

Зелена, зелена салата

Вземаме:

Зелени листни зеленчуци – маруля, айсберг, спанак, рукола – общо-взето каквото искате и/или имате
1-2 стръка пресен лук
1 краставица
1-3 яйца (зависи колко сте гладни)
половин добре узряло авокадо
шепа сурови тиквени семки за поръска
1-2 чери доматчета
сол, зехтин, оцет за подправяне



Правим:
1.      Сварете яйцата за около 5-7 минути в кипяща вода, след което ги залейте със студена и ги обелете.
2.      Измийте и накъсайте в купа или голяма чиния марулята, айсберга, спанака и руколата.
3.      Обелете и нарежете краставицата и я изсипете върху листните зеленчуци.
4.      На този етап подправете салатата със сол и оцет и разбъркайте  – така поправките ще достигнат до долните слоеве равномерно, без да се разваля украсата.
5.      Нарежете авокадото на ленти, а доматите и сварените яйца – на четвъртинки и поставете върху накъсаните зеленчуци.
6.      Подправете със зехтин и поръсете със суровите тиквени семки.


Тази хрупкава зелена салата върви чудесно с чаша розе на Мезек.


No comments:

Post a Comment