Monday, November 25, 2013

Choc Jack Cupcakes


Наскоро ме попитаха каква е тайната ми в кухнята, защо се получават толкова добре нещата, които правя. Замислих се за момент, а после ми просветна. Алкохолът! Аз наистина слагам алкохол навсякъде – вино на пилето с картофи, бира на задушените зеленчуци, уиски в къпкейковете, ликьор в мъфините…
Затова този уикенд реших да направя малко по-специални къпкейкове – шоколадови с Jack Daniel’s. Обожавам Джак! А сладко и особено шоколад вървят страшно много с уиски – някак си двата вкуса се допълват взаимно и всеки кара другия да изпъкне по-пълно и цветно. За тази рецепта е подходящо също и ирландско уиски – каквото имате. Шотландските не са много добра идея, защото опушеният вкус е прекалено доминиращ и разваля впечатлението от какаото в кексчетата.
А глазурата…даааа, глазурата…Масло, разтопен шоколад, ванилия и уиски – малко, само за вкус, чието дискретно присъствие усещате след като какаото е престанало да доминира. Вълшебство!

И така, ето ги – Choc Jack Cupcakes:

Вземаме:
За къпкейковете:
110 гр масло (едно малко пакетче без една филийка)
60 гр черен шоколад (може и млечен, в такъв случай тестото става малко по-сладко)
¾ ч.ч. (90 гр) брашно
½ ч.ч. (60 гр) какао на прах
½ ч.л. сода бикарбонат
¾ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
2 яйца L (стайна температура)
½ ч.ч. (100 гр) бяла захар
¼ ч.ч. (50 гр) кафява захар
1 ванилия на д-р Йоткер
½ ч.ч. (120 мл) прясно мляко, в което е разбъркана чаена лъжичка оцет
2 с.л. Jack Daniel’s (или друг вид уиски – ирландско или бърбън, каквото имате)







За глазурата:
80 гр масло (2/3  малко пакетче, на стайна температура)
50 гр черен шоколад
1 ½ ч.ч. (200 гр) пудра захар
2 с.л. какао на прах
2 с.л. Jack Daniel’s (или друг вид уиски)
1 ванилия на Д-р Йоткер




Правим:
1.      Загряваме фурната на 170оС. Поставяме хартиени формички за мъфини в отделни силиконови формички или специална тавичка за мъфини.
2.      В стъклена купичка слагаме шоколада и маслото и разтопяваме в микровълновата на най-ниската възможна степен на интервали от половин минута (на мен ми трябваха около 3 мин.). Разбъркваме добре и оставяме да се охлади до стайна температура.
3.      В купа пресяваме заедно и добре разбъркваме брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта.
4.      В друга, по-голяма купа, с миксер разбиваме яйцата и захарта, докато се получи пухкава смес. Прибавяме уискито и ванилията.
5.      Прибавяме половината от сместа с брашното към сместа с яйцата, разбъркваме добре и добавяме половината мляко с разтворен оцет. След това прибавяме останалата смес с брашно и останалото мляко. Накрая прибавяме и шоколадовата смес. Разбъркваме, докато се получи хомогенно тесто с консистенция на гъст крем.
6.      Пълним формичките около 2/3 всяка и печем около 20 минути или докато клечка за зъби, забодена в къпкейка, остане суха.

7.      Докато чакаме къпкейковете да се охладят напълно, приготвяме глазурата. Разтопяваме шоколада в микровълновата на най-ниската степен на интервали от по 10 секунди. Смесваме какаото, ванилията и уискито в малка купичка. Разбиваме в по-голяма купа размекнатото масло с миксер заедно с пудрата захар. Прибавяме какаовата смес и шоколада. Разбиваме на висока степен с миксера около 3 минути. Ако глазурата ви се струва прекалено гъста, добавете лъжица-две прясно мляко (или още уиски!). Ако ви се струва прекалено рядка, добавете още пудра захар.
8.      Украсяваме къпкейковете с глазурата.
9.      Потапяме се в шоколадово-алкохолно вълшебство…






*От тези продукти се получават около двадесет нормални къпкейка. Аз реших да си поиграя с новите си тавички от Икеа и направих и няколко мини къпкейкчета, които са точно по една хапчица! Резултатът  при мен – 16 нормални и 12 мини къпкейкчета.


No comments:

Post a Comment