Брънчът (или късната закуска) не е запазена територия за модерни заведения от малко по-висок клас. Ето няколко идеи как може да пренесете тази чудесна традиция и вкъщи.
От няколко седмици се
каним със С. да отидем на съботен брънч в едно от любимите си места, Grape Central. За съжаление все нещо изниква – пътувания, турнири
по бадминтон в Костенец, летене с двумоторен четириместен самолет в Долна Баня,
въобще – списъкът е дълъг. Само че видни чревоугодници като нас не падат по
гръб – както се казва – когато ти не отиваш при брънча, брънчът идва при теб!
Тази неделя си спретнахме
най-прекрасния брънч вкъщи, на слънчевата тераса с гледка към църквата и планината,
откъдето виждаш (и чуваш!) как самолетите захождат да кацат на софийското
летище и се забавляваш да познаваш на коя авиокомпания са. Брънчът не беше нещо
сложно или прекалено завъртяно – само хубави, изпитани продукти.
Предния ден, когато се
връщахме от летенето в Долна Баня, спряхме на пазара в Костенец и си
напазарувахме от бабите там хубави плодове и зеленчуци, овче кисело мляко и
сироп от боровинки, който тепърва предстои да опитаме.
Половин пъпеш и една краставица по-късно имате цяла кана свеж, летен сок |
Тук имаме фреш от половин
пъпеш „Медна роса“и една краставица, която балансира сладостта на пъпеша. Нарязвате
на парчета и е готов за 30 секунди в сокоизстисквачката.
Свежо начало на неделния ден |
С. беше станал по-рано и
се беше развихрил в кухнята, когато аз тепърва се излюпих към 10:30, така че
основната заслуга за прекрасните неща, които виждате на снимките, е негова. Аз само
изчистих набързо терасата.
Тук имаме прясно изпечени
кроасани и бретцели (замразени в пакет от Метро, признавам си без бой) и
препечен домашен пълнозърнест хляб.
Препечен домашен хляб, кроасани и бретцели, поръсени с морска сол, ленено семе и черен сусам |
Естествено, нищо не е
завършено без мляко и сирене! Реших да опитам овчето мляко на бабата от пазара
в Костенец и си сипах малко в една купичка. Беше прекрасно, с един пръст
сметана отгоре!
Домашното кисело мляко си е домашно кисело мляко... |
А после се наслаждавахме
на слънцето, хубавото време, самолетите и хубавата храна, докато Джейми Оливър
ни обясняваше как готви риба в Италия. Всичко е добре, когато завършва с 24 Kitchen!
No comments:
Post a Comment