Thursday, January 30, 2014

Уиски кейк

Този страхотен шоколадов кейк съчетава прекрасните аромати на шоколад, уиски и бадеми, допълнени от шоколадов ганаш и шоколадов маслен крем. 


Много съм подозрителна към всякакви рецепти за „шоколадова торта“, „шоколадов маслен крем“ и т.н., в които накрая се оказва, че всъщност няма и грам шоколад!  Просто е възмутително! Направо ми иде да се оплача на Комисията за защита на потребителите!
Миналата седмица прекарах няколко дни в търсене на рецепта за шоколадов кейк с шоколад. Оказа се почти мисията невъзможна – навсякъде имаше какао, но не и шоколад.
Накрая, почти се бях отчаяла вече, попаднах на една интересна рецепта, която комбинираше шоколад, уиски и бадеми. Съвършената торта! Или поне стана такава след малки модификации на оригиналната рецепта. Тук бих искала да споделя едно от най-големите си открития, което направих на Женския пазар – сушените череши! Страхотни са! Без добавена захар (като напр. червените боровинки), цели, запазени и се хидратират прекрасно, ако се накиснат в алкохол или вода. Засега съм правила с тях шоколадови бисквитки, щолен и въпросният Уиски кейк, който сега ще ви представя, и резултатите винаги са били страхотни.

Този кейк решително не е подходящ за малки деца или за хора, които отказват да поемат алкохол – все пак има четвърт чаша уиски само в тестото. После още малко в шоколадовата заливка…. И още малко в масления шоколадов крем…



Резултатът е страхотен, сочен кейк, който съчетава аромат на алкохол, тъмен шоколад и бадеми. При това се прави почти без брашно, слага му се по-малко от 150 гр. захар, пече се само около половин час и се състои само от един блат. Моят съвет е да го направите един ден предварително и да го оставите да престои в хладилника, за да може ароматите да се смесят и улегнат – така резултатът е най-добър.



Аз лично използвах за украсата шоколадов ганаш като на този кейк и шоколадов маслен крем, рецептата за който може да намерите тук. Просто кейкът беше за гости и ми се искаше да го направя малко по-изпипан. Ако не ви се занимава чак толкова, просто го залейте само с ганаш – ще се получи също толкова прекрасен!



Уиски кейк

Вземаме:
1/4 ч.ч. (около 40 гр.) сушени череши
1/4 ч.ч. (около 60 мл.) уиски
30 гр. шоколад (или 1/4 ч.ч. шоколадов чипс)
1/2 ч.ч. (113 гр.) масло
2 ч.л. (30 мл.) прясно мляко
3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
щипка сол
2/3 ч.ч. (130 гр.) захар
4 1/2 ч.л. (около 35 гр.) брашно
4 ч.л. (около 30 гр.) какао на прах
3/3 ч.ч. (около 80 гр.) смлени бадеми



Правим:
1.      Загряваме фурната предварително на 190оС. Намазваме с масло и поръсваме с брашно тавичка с диаметър около 20 см. Може да сложите на дъното намазана с масло хартия за печене, за да извадите кейка още по-лесно.
2.      Накисваме черешите в уискито.
3.      В малка купа стопяваме заедно шоколада, маслото и млякото в микровълновата на много слабо за около половин минута. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес и оставяме настрана, за да се охлади малко.
4.      Пресяваме заедно брашното и какаото в отделна малка купа.
5.      В голяма купа разбиваме жълтъците с миксер, след което прибавяме захарта и бием до получаването на пухкава смес. Прибавяме брашното, какаото и бадемите и разбъркваме с миксера, докато се смесят добре. Прибавяме черешите и уискито и разбъркваме с шпатула или лъжица няколко пъти.
6.      В средна по размер купа разбиваме белтъците с щипка сол, докато станат на сняг и образуват твърди връхчета.
7.      Прехвърляме около 1/3 от белтъчната смес в основното тесто и разбъркваме внимателно, докато се усвои. Добавяме останалите белтъци и много внимателно ги смесваме с основното тесто. Така задържаме въздуха, който има в тях от разбиването, за да може кейкът ни да бухне без използването на каквито и да било набухватели.
8.      Изсипваме тестото в приготвената тавичка и печем 25-35 мин. на 190оС. Кейкът трябва да е сух отстрани и влажен в средата. След това изключваме фурната и оставяме кейка да постои още 10-15 мин. вътре на леко отворена врата.
9.      Изваждаме кейка от фурната и прокарваме остър нож или тънка шпатула по стените на формата, за го отделим, ако е залепнал.  Оставяме го във формата да изстине (1-2 часа), след което го изваждаме и украсяваме по желание.



Както всички десерти с уиски, най-подходящата комбинация за този Уиски кейк е… още малко уиски ;) Шегувам се! Чудесен е и с мляко с какао, кафе или просто сам по себе си.





No comments:

Post a Comment