Наближават празниците. Всъщност, ако броим онзиденшния Никулден, направо си дойдоха. На мен обаче ми е малко трудно да се настроя в такова време на положителна вълна – навън е сиво, мрачно, безумно студено, бездомни кучета обикалят на глутници, по центъра на всеки ъгъл има полиция, коледната лудница дебне зад ъгъла, а аз пак не знам на кого какво да подаря…
В такива моменти имам нужда от нещо цветно и ярко, което да ми върне хубавото настроение. Ако пък има и шоколад и кафява захар в него, направо няма начин да не успее. Има нещо в кафявата захар и сладките, приготвени с нея, което ги отличава от всичко, където има използвана бяла захар. Бялата захар е някак си безлична и безвкусна, докато кафявата има свой собствен характер, аромат и леко карамелен вкус. В рецептата, за която ще ви разкажа днес, именно кафявата захар придава отличителния вкус на тези бисквитки – важно е да се спази пропорцията на 2:1 в полза на кафявата захар, иначе вкусът няма да е същият.
Всъщност, ако трябва да съм честна, това е много проста вариация на обикновената рецепта за най-обикновени chocolate chip cookies, само че е без ядки, а половината от шоколадовия чипс се заменя с шарени шоколадови бонбони – M&Ms или Bonibon, каквото намерите. Аз лично не успях да изровя от близкия супермаркет M&Ms, тъй че се задоволих с турския им заместител. Разликата е, че Bonibon са малко по-големи като размер, т.е. получавате същия грамаж, но по-малко бройки.
Другото, което отличава тази рецепта от обикновените бисквитки с шоколадов чипс, е предварителното разбиване с миксер на маслото, захарта и яйцата. По този начин тестото става по-пухкаво и кремообразно, а самите сладки след изпичане са мекички.
Естествено, не можах да се сдържа и си направих малък експеримент – преди да добавя шоколадовия чипс и бонбоните, разделих тестото на две. В едната половина сложих само шоколадов чипс и една супена лъжица уиски, за аромат. Съчетанието на черен шоколад с уиски е нещо, на което няма да мога никога да се наситя! В другата половина сложих цветните бонбонки. А накрая, защото не ми се видя достатъчно шарено, изрових захарни декорации, които си бях купила от Германия – цветчета, перлички, пеперудки, които поръсих отгоре на сладките, преди да ги сложа във фурната.
Резултатът беше повече от впечатляващ – до десет вечерта не беше останала нито една неизядена сладка… Май следващия път ще трябва да правя двойна доза!
Ето и рецептата:
Вземаме:
2 ¼ ч.ч. (280 гр.) брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
1 ч.л. ванилова есенция ИЛИ една течна ванилия на Д-р Йоткер ИЛИ 2 прахчета ванилия
220 гр масло, размекнато
½ ч.ч. (100 гр) бяла захар
1 ч.ч. (220 гр.) кафява захар
2 ч.ч. (около 300 гр.) смесица от шоколадов чипс ИЛИ нарязан на парченца шоколад И шарени шоколадови бонбончета (M&Ms, Bonibon) – ако искате по-шаренко, сложете повече бонбончета, ако ви се иска цветното да е само на места като акцент – сложете по-малко.
Правим:
1. Загряваме фурната на 170оС с вентилатор, или 190 без.
2. В купа с миксер разбиваме маслото, докато стане на крем. Прибавяме на части захарта и едно по едно – яйцата. Разбиваме на висока скорост 2-3 мин.
3. В друга купа пресяваме заедно брашното, содата и солта.
5. Добавяме шоколадовия чипс и шарените бонбончета и разбъркваме.
6. С помощта на две лъжици поставяме от тестото върху застлана с хартия за печене тава. По желание поставяме допълнителна украса от още шарени бонбончета или захарни фигурки Оставете достатъчно място между отделните сладки – тестото се разлива в процеса на печене и ако не оставите място, има опасност да се окажете с голям блат вместо с малки сладки.
7. Печем около 5-8 мин. или докато бисквитките станат златисти по краищата. Може да ги оставите и по-дълго време, ако ги предпочитате по-хрупкави.
8. Оставяме да се охладят за малко в тавичката и с помощта на шпатула ги прехвърляме в чиния.
No comments:
Post a Comment