Наскоро ме попитаха каква
е тайната ми в кухнята, защо се получават толкова добре нещата, които правя.
Замислих се за момент, а после ми просветна. Алкохолът! Аз наистина слагам
алкохол навсякъде – вино на пилето с картофи, бира на задушените зеленчуци,
уиски в къпкейковете, ликьор в мъфините…
Затова този уикенд реших
да направя малко по-специални къпкейкове – шоколадови с Jack Daniel’s. Обожавам
Джак! А сладко и особено шоколад вървят страшно много с уиски – някак си двата
вкуса се допълват взаимно и всеки кара другия да изпъкне по-пълно и цветно. За
тази рецепта е подходящо също и ирландско уиски – каквото имате. Шотландските
не са много добра идея, защото опушеният вкус е прекалено доминиращ и разваля
впечатлението от какаото в кексчетата.
А глазурата…даааа,
глазурата…Масло, разтопен шоколад, ванилия и уиски – малко, само за вкус, чието
дискретно присъствие усещате след като какаото е престанало да доминира.
Вълшебство!
И така, ето ги – Choc Jack Cupcakes:
Вземаме:
За къпкейковете:
110 гр масло (едно малко
пакетче без една филийка)
60 гр черен шоколад (може
и млечен, в такъв случай тестото става малко по-сладко)
¾ ч.ч. (90 гр) брашно
½ ч.ч. (60 гр) какао на
прах
½ ч.л. сода бикарбонат
¾ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
2 яйца L (стайна температура)
½ ч.ч. (100 гр) бяла
захар
¼ ч.ч. (50 гр) кафява
захар
1 ванилия на д-р Йоткер
½ ч.ч. (120 мл) прясно
мляко, в което е разбъркана чаена лъжичка оцет
2 с.л. Jack Daniel’s (или друг
вид уиски – ирландско или бърбън, каквото имате)
За глазурата:
80 гр масло (2/3 малко пакетче, на стайна температура)
50 гр черен шоколад
1 ½ ч.ч. (200 гр) пудра
захар
2 с.л. какао на прах
2 с.л. Jack Daniel’s (или друг
вид уиски)
1 ванилия на Д-р Йоткер
Правим:
1.
Загряваме
фурната на 170оС. Поставяме хартиени формички за мъфини в отделни
силиконови формички или специална тавичка за мъфини.
2.
В стъклена
купичка слагаме шоколада и маслото и разтопяваме в микровълновата на
най-ниската възможна степен на интервали от половин минута (на мен ми трябваха
около 3 мин.). Разбъркваме добре и оставяме да се охлади до стайна температура.
3.
В купа
пресяваме заедно и добре разбъркваме брашното, какаото, бакпулвера, содата и
солта.
4.
В друга,
по-голяма купа, с миксер разбиваме яйцата и захарта, докато се получи пухкава
смес. Прибавяме уискито и ванилията.
5.
Прибавяме
половината от сместа с брашното към сместа с яйцата, разбъркваме добре и
добавяме половината мляко с разтворен оцет. След това прибавяме останалата смес
с брашно и останалото мляко. Накрая прибавяме и шоколадовата смес. Разбъркваме,
докато се получи хомогенно тесто с консистенция на гъст крем.
6.
Пълним
формичките около 2/3 всяка и печем около 20 минути или докато клечка за зъби,
забодена в къпкейка, остане суха.
7.
Докато чакаме
къпкейковете да се охладят напълно, приготвяме глазурата. Разтопяваме шоколада
в микровълновата на най-ниската степен на интервали от по 10 секунди. Смесваме
какаото, ванилията и уискито в малка купичка. Разбиваме в по-голяма купа
размекнатото масло с миксер заедно с пудрата захар. Прибавяме какаовата смес и
шоколада. Разбиваме на висока степен с миксера около 3 минути. Ако глазурата ви
се струва прекалено гъста, добавете лъжица-две прясно мляко (или още уиски!).
Ако ви се струва прекалено рядка, добавете още пудра захар.
8.
Украсяваме къпкейковете
с глазурата.
9.
Потапяме се в
шоколадово-алкохолно вълшебство…
*От тези продукти се получават около двадесет нормални къпкейка. Аз реших
да си поиграя с новите си тавички от Икеа и направих и няколко мини
къпкейкчета, които са точно по една хапчица! Резултатът при мен – 16 нормални и 12 мини къпкейкчета.
No comments:
Post a Comment