Wednesday, May 14, 2014

Кюфтенца от леща

Постни, леко пикантни кюфтета от леща, подходящи за лека вечеря


Постни кюфтета. Само при мисълта за такова нещо ми се повдигаше допреди няколко години. Имах неприятни асоциации с пържени, воднисти, кюфтето-подобни неща от настъргани тиквички и картофи, които понякога мама правеше. Не че на останалите вкъщи не им харесваха – харесваха им, на мен обаче никога не са ми били фаворит. До скоро не можех да ям изобщо готвени тиквички, патладжани, моркови. От боба и лещата ме болеше корем. После обаче опитах зеленчуци на грил по средиземноморски – съдържащи всичките изброени тиквички и патладжани. Бяха супер! Опитах и крем-супа от леща. Изобщо не ме заболя корем. Постепенно осъзнах, че огромно значение за непоносимостта ни към дадени храни има начина, по който те са ни били поднасяни, особено, когато сме били деца. Всъщност всичко може да бъде вкусно, стига да е приготвено по начин, който ни харесва.
Аз не обичам разкашкани зеленчуци – затова пресните, леко запечени на грил варианти са перфектното решение за мен. Бобът и лещата, направени на крем-супа, решават проблема с болките в корема, който явно идва от обвивките им – а при пасирането те се раздробяват. Тъй че, родители, следващия път, когато се оплаквате, че детето ви не яде определени зеленчуци, може да се замислите да внесете малко разнообразие в начина, по който ги приготвяте.
Настоящите кюфтета са свеж полъх в тази насока. Лещата на супа или яхния е скучна. Всеки може да я направи, мързелива е и изобщо не  е романтична. Но пък тези кюфтета… Тези кюфтета са крехки, леко пикантни, много ароматни. Текстурата на лещата се усеща все още, а неочакваната прибавка от овесени ядки внася плътност и спомага сместа да не се разлее. Поръската от черен сусам им придава изискан вид, а пресният лук, добавен в последния момент, се запазва свеж и хрупкав, носейки аромат на пролет.



Рецептата е изключително бърза и лесна. Използвала съм за мярка стандартна чаена чаша (225 мл.). Ако вашите чаени чаши са по 200 мл. или пък са по-големи, резултатът пак ще бъде чудесен, като може би само количеството на подправките ще трябва да се намали или увеличи (на вкус) спрямо обема на останалите съставки.

Ето и рецептата:
Вземаме:
1 ч.ч. червена леща
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
2 средно големи моркова
1 средна глава стар лук
1 стрък пресен лук
1 ч.л. кимион на зърна
2-3 скилидки чесън
2 с.л. мазнина – олио, зехтин, каквото искате (аз ползвах гъша мас)
2 ч.л. индийско къри масала (аз имах оригинално, използвах него) или смес от 1 ч.л. обикновено къри, щипка лют пипер, щипка канела и щипка индийско орехче
1 ч.л. сол
черен сусам за поръсване
2 ч.ч. вода

Правим:
1.      Измиваме лещата.
2.      Нарязваме стария лук и морковите на дребни кубчета и ги запържваме заедно с кимиона и нарязания чесън в мазнината, докато лукът леко покафенее.
3.      Прибавяме лещата и една чаша вода (добре е водата да е предварително стоплена, за да не се стресира процесът на готвене от разликите в температурата). Оставяме да поври на слаб огън, докато лещата поеме почти цялата вода. Тогава прибавяме останалата чаша вода, овесените ядки и къри сместа. Оставяме да поври още, докато водата се абсорбира, а лещата омекне. (при нужда прибавяме още малко вода, ако лещата не е омекнала и трябва да поври още)
4.      Загряваме фурната на 170оС с вентилатор (190оС - без) и застиламе тавичка с хартия за печене.
5.      Когато лещата е омекнала, а водата – извряла, махаме от котлона, намачкваме леко с вилица или уред за мачкане на картофи и посоляваме. Сместа трябва да има консистенция на картофено пюре. Разбира се, може и да използвате пасатор, но според мен е по-хубаво да остане малко от текстурата на лещата. Прибавяме нарязания на ситно пресен лук и разбъркваме.
6.      Вземаме със супена лъжица от лещена смес и поставяме в тавата, оформяйки малки кюфтенца. Поръсваме с черен сусам и печем 15-20 мин, докато хванат коричка.



Тези лещени кюфтенца си отиват прекрасно със зелена салата и сос от обикновено кисело мляко и сирене. Да ви е сладко!

1 comment:

  1. Tioga Stone - titanium chopsticks - TITIAN ARTISN
    Tioga Stone - Titanium chopsticks. titanium trimmer Description. Designed titanium exhaust wrap for use titanium wedding bands for men with lighter iron titanium chopsticks or wood trim. Perfectly seasoned to improve titanium trimmer your

    ReplyDelete