Friday, May 9, 2014

Какаово кремче с мед и масло

Това леко кремче с прекрасен аромат на какао и масло е без глутен и без захар - малко по-здравословна алтернатива на традиционните десерти


След безумното тъпкане с какво ли не в Истанбул, реших да похапвам по-лекички неща тази седмица. Никакво тесто (въобще – никакви зърнени) и никаква захар. Особено от захарта имах много нужда да се поразтоваря след всичките баклави, казан дибита, сутляши и още един куп сладки неща, чиито имена не успях да запомня.
Така че в момента единственото сладко, което ям, са плодове и 1-2 лъжички мед отвреме-навреме.
Тъкмо медът беше това, което ми даде идеята за настоящата рецепта. Принципно много обичам кремчета и много ми се прииска днес да си направя шоколадово кремче, но с мед, вместо със захар. Купих си литър мляко, от любимото какао ION, прибавих малко домашно масло от една харманлийска баба, малко от био меда от пчелина на тати и едно яйце и малко оризово брашно за сгъстяване и кремчето беше готово за около 15 минути. Обичам такива рецепти – бързи, вкусни и лесни.
Кремчето е много приятно каково и не прекалено сладко, а лъжицата масло му придава истинска мекота. Без захар и без глутен – възможно най-здравословно (доколкото сладкото може да бъде здравословно изобщо).

Ето и рецептата:
Вземаме:
500 мл. + 2-3 с.л. прясно мляко
3 с.л. мед
1 с.л. краве масло
2 с.л. какао
2 с.л. оризово брашно
щипка канела
1 яйце



Правим:
1.      Слагаме 500 мл. прясно мляко в малка тенджерка, прибавяме меда и маслото и поставяме на котлона, докато заври леко.
2.      Докато чакаме млякото, смесваме в купичка какаото, оризовото брашно, яйцето, канелата и 2-3 с.л. прясно мляко. Разбъркваме добре, за да няма никакви бучки.
3.      Когато млякото и меда заврят леко, поставяме котлона на най-ниската степен. Разреждаме какаовата смес с няколко лъжици горещо мляко и я изсипваме на тънка струйка в тенджерата, като бъркаме непрекъснато с лъжица. Държим тенджерата на котлона още 2-3 минути, бъркайки, докато кремчето се сгъсти.
4.      Изсипваме готовото кремче в чашки и оставяме да се охлади. (По желание облизваме тенджерата с лъжицата, ахем…)



Мисля да поднеса шоколадовото кремче с мед за десерт тази вечер след пилето Тандури, което смятам да приготвя (и което се маринова в хладилника от снощи). С. не е голям любител на такъв тип десерти, но тъкмо ще има повече за мен! ;)



1 comment:

  1. Щом С. не е любител,прати насам кремчето,в къщи сме големи любители

    ReplyDelete