Wednesday, August 20, 2014

Летен омлет с босилек и домати

Този омлет е смесица от вкусове, характерни за лятото - запечени чушки, домати и пресен босилек
 

Готвенето през лятото е адски лесно. Общо-взето моята философия по въпроса е, че отварям хладилника, хващам каквито зеленчуци имам под ръка, хвърлям ги в тигана, прибавям нещо за спояване на ястието (сирене, масло, яйца и т.н.), малко подходящи подправки и след десетина минути имам прясно приготвен обяд. Чудесна философия за делничните дни, когато нямам много време да си приготвя нещо за хапване, а съм супер гладна след сутрешните преводи и преди следобедните часове. Който балансира между две и повече професии, трябва да балансира и храненията – все пак храната е горивото, което те поддържа през дългия ден. И колкото по-здравословна и прясна, толкова по-добре се чувства човек. И преводите стават по-добри, и учениците са по-доволни, и домашните са по-малко ;)



Аз съм голяма късметлийка, защото родителите ми имат градина на село и понякога ми изпращат чудесни зеленчуци от там – през лятото предимно чушки и домати. Иначе купуваме от фермерския пазар на Римската стена в Лозенец – всяка събота по обед. Подправките си ги гледам в саксии на терасата – когато имам настроение за нещо, просто излизам и си откъсвам. Почти на шега засадих и чери домати на терасата – сега има толкова много реколта, че не смогвам да ги обера всичките J



Този омлет го спретнах миналата седмица за десетина минути, в които бях озверяла от глад. Не знам дали сте си имали работа с гладен Телец – изобщо не е приятно. Добре, че нямаше хора наоколо, щяха да пострадат… Омлетите са принципно много приятно нещо и дават много възможности за вариации. Може да се сложи каквото имате и искате. Яйцата и месцето дават протеин, зеленчуците – витамини, а за аромат обикновено разчитам на пресни подправки и някакво по-силно сирене. После цял ден светът е едно по-добро място.



Ето и рецептата:
Вземаме:
3 големи яйца
50 мл. прясно мляко
2 червени чушки, средна големина, нарязани на тънки филийки
1 домат, нарязан на филийки
Някакъв колбас (може и да се пропусне за вегетарианска версия) – аз използвах 3-4 филийки филе „Елена“, защото това имаше в хладилника
50 гр. кашкавал или каквото друго сирене имате (аз използвах кашкавалено роле с шунка)
5-6 листа пресен босилек
Черен пипер
Чери домати и клонка пресен босилек за гарнитура

Правим:
1.      Слагаме нарязаните чушки в тефлонов тиган за 3-4 мин. на средно силна степен на котлона, докато се запекат. После прибавяме нарязания домат и колбас и запичаме още 2-3 мин.
2.      В купа разбиваме яйцата и млякото с вилица или тел за разбиване.
3.      Изсипваме яйчената смес в тигана, намаляме котлона на възможно най-слабо, поръсваме отгоре сиренето и босилека, поръсваме с черен пипер и оставяме омлета да се готви 8-10 мин., докато яйцата се втвърдят отгоре, а отдолу придобие златисто-кафеникава коричка.
4.      Сервираме готовия омлет с пресен босилек и чери домати за гарнитура.






No comments:

Post a Comment