Sunday, July 6, 2014

Неделен брънч на терасата

Брънчът (или късната закуска) не е запазена територия за модерни заведения от малко по-висок клас. Ето няколко идеи как може да пренесете тази чудесна традиция и вкъщи.



От няколко седмици се каним със С. да отидем на съботен брънч в едно от любимите си места, Grape Central.  За съжаление все нещо изниква – пътувания, турнири по бадминтон в Костенец, летене с двумоторен четириместен самолет в Долна Баня, въобще – списъкът е дълъг. Само че видни чревоугодници като нас не падат по гръб – както се казва – когато ти не отиваш при брънча, брънчът идва при теб!
Тази неделя си спретнахме най-прекрасния брънч вкъщи, на слънчевата тераса с гледка към църквата и планината, откъдето виждаш (и чуваш!) как самолетите захождат да кацат на софийското летище и се забавляваш да познаваш на коя авиокомпания са. Брънчът не беше нещо сложно или прекалено завъртяно – само хубави, изпитани продукти.

Предния ден, когато се връщахме от летенето в Долна Баня, спряхме на пазара в Костенец и си напазарувахме от бабите там хубави плодове и зеленчуци, овче кисело мляко и сироп от боровинки, който тепърва предстои да опитаме.

Половин пъпеш и една краставица по-късно имате цяла кана свеж, летен сок


Тук имаме фреш от половин пъпеш „Медна роса“и една краставица, която балансира сладостта на пъпеша. Нарязвате на парчета и е готов за 30 секунди в сокоизстисквачката.

Свежо начало на неделния ден


С. беше станал по-рано и се беше развихрил в кухнята, когато аз тепърва се излюпих към 10:30, така че основната заслуга за прекрасните неща, които виждате на снимките, е негова. Аз само изчистих набързо терасата.
Тук имаме прясно изпечени кроасани и бретцели (замразени в пакет от Метро, признавам си без бой) и препечен домашен пълнозърнест хляб.

Препечен домашен хляб, кроасани и  бретцели, поръсени с морска сол, ленено семе и черен сусам


Естествено, нищо не е завършено без мляко и сирене! Реших да опитам овчето мляко на бабата от пазара в Костенец и си сипах малко в една купичка. Беше прекрасно, с един пръст сметана отгоре!

Домашното кисело мляко си е домашно кисело мляко...


А после се наслаждавахме на слънцето, хубавото време, самолетите и хубавата храна, докато Джейми Оливър ни обясняваше как готви риба в Италия. Всичко е добре, когато завършва с 24 Kitchen!


No comments:

Post a Comment