Wednesday, June 11, 2014

Салата с авокадо, краставица и зелена ябълка

Свежа, зелена салата за прохладни, летни вечериМного е гадно да си болен. Още по-гадно е да се разболееш през седмицата отпуска, която си си взел. За да правиш ремонт вкъщи.
Лош късмет. Добре поне, че и времето беше лошо. Тъкмо не се ядосвах, че не мога да излизам.
Но всяко нещо си има край. Отпуската и болестта също. С други думи – дойде време да се връщам на работа и оздравях.
Започнах да се питам дали шефът ми не е един вид пророк. Още първия ден, когато му споменах, че съм болна, човекът си го каза в прав текст: „Стига си се занимавала с глупости, ами се връщай на работа.“ С привкус на нео-преводаческа дисциплина, като един виден модерен прочит на позабравен немски девиз от първата половина на ХХ в. Нали, в случая – “Arbeit macht gesund.”

На всичкото отгоре, през почти цялата седмица кухнята ми беше надлежно покрита с бояджийски найлони, хартиено тиксо и пласт мръсотия и латекс. Прехранвахме се предимно с дюнери от Мадрид и суши от мола. Не беше чак идеално лошо, но някак си идва момент, в който на човек му се хапва домашна супичка и домашна салатка.
Именно салатка си направих днес, за да отпразнувам официално края на ремонта.
Тайната на тази салатка се крие в леко киселата зелена ябълка и белия балсамов оцет – комбинацията от двете придава свежа лятна хрупкавост на фона на плътните авокадо и маруля.

Ето и рецептата:
Вземаме:
десетина листа маруля
1 средно голяма краставица
1 голяма зелена ябълка
1/2 авокадо
люспи Грана падано или пармезан, за поръсване
сол
зехтин
бял балсамов оцетПравим:
1.      Измиваме и накъсваме марулята.
2.      Обелваме и почистваме от семките ябълката и я нарязваме на кубчета заедно с авокадото и краставицата. Изсипваме зеленчуците върху марулята.
3.      Подправяме с люспи Грана падано, сол, зехтин и бял балсамов оцет.


Тази прекрасна, лека салатка е чудесна за летни вечери, придружена с брускети.


No comments:

Post a Comment