Wednesday, January 2, 2013

Канелени мъфини

Казвала съм го преди и ще продължа да го казвам: „Колко по-невкусен щеше да е животът ми и колко по-слаб задникът ми, ако не беше моята приятелка Лидия!“ Тя е най-отличният източник на вкусни, лесни и бързи рецепти, главно американски по произход. А ние тук в Баркъри обичаме тъкмо такива неща – малко суетене, голямо облизване! Сега споделям едно от нейните най-добри попадения – бързо (около половин час всичко), лесно (без миксер дори) и адски вкусно – канелени мъфини.



1 яйце
¾ ч.ч. мляко
½ ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. захар
3 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол

За овалване:
Около ¾ малко пакетче масло (100 гр.)
½ ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела (или повече, ако я обичате)

Разбиваме с тел яйцето, млякото и олиото. Прибавяме брашното, бакпулвера, солта и захарта. Разбъркваме със силиконова шпатула тестото 10-15 пъти, колкото съставките да се омесят. Бучките в случая не са проблем, дори и да ги има.
Нареждаме в тава 15 силиконови формички за мъфини или намазняваме специална тава за мъфини, според зависи в кое от двете сме инвестирали. Разпределяме тестото поравно във формичките, като гледаме да не препълваме всяка повече от ¾. Печем на 180 градуса 20 минути. Мъфините не трябва да получават препечена коричка, защото стават твърди и сухи и се овалват трудно в маслото и захарта.
Разтопяваме маслото за заливката и го изсипваме в средно голяма купичка. В друга такава купичка смесваме канелата и кафявата захар.
Вадим мъфините от формичките и, докато са още топли, ги потапяме първо в маслото, а след това ги овалваме в захарта.
Все още не мога да реша кога ми харесват повече – дали топли, току-що изпечени, или охладени и попили добре от захарно-канелената глазура…ммм…
Вариации: Веднъж ми беше останала половин ябълка, която реших да оползотворя. Нарязах я на малки парченца, овалях ги в кафява захар и канела и ги прибавих накрая в тестото преди последните 2-3 разбърквания. Изключително добър вариант, ако ви се иска нещо малко по-леко и плодово.

No comments:

Post a Comment